Nemcsak a vízen járókat várják a Nepomuki-ünnepségre - Íme a részletes program

2019. május 17. péntek 12:23

Nemcsak a vízen járókat várják a Nepomuki-ünnepségre - Íme a részletes program

Várhatóan nemcsak a helyiek, hanem a távolabbról érkezők közül is sokan lesznek ismét kíváncsiak a hétvégi Nepomuki-ünnepségre.  Szombaton és vasárnap programok sokasága közül választhatnak az érdeklődők. Úgy tűnik, az időjárás is kedvezően alakul, így a szabadtéri események megtartásának sem lesz akadálya.

 

Nepomuki Szent János, a vízen járók védőszentje emlékére a múlt századból eredő szokás szerint a dunai hajósok, molnárok és halászok májusban tartották látványos ünnepélyüket Mohácson, ami az egész környékről sokakat vonzott a Duna-partra.

A múlt század második felétől - nyilván nem véletlenül - feledésbe merült a hangulatos esemény, de 1989 óta újra élő hagyománnyá vált, s egyben nagy sikerű majálissá nőtte ki magát.

Megőrizte a titkot

Nepomuki Szent János kultusza évszázadok óta él, Vencel cseh király egykori gyóntatójáról már életében is legendák jártak. Az 1350 körül született Nepomuki János vezette a „szociális minisztériumot", Vencel király elesetteket, szegényeket pártfogoló, segítő hivatalát. Később Johanna királyné gyóntatója lett. A zsarnoknak tartott, féltékeny király felesége gyónási titkát követelte tőle. Nepomuki János ezt megtagadta, s akkor sem volt hajlandó elárulni, amikor a király megkínoztatta. Végül kezét-lábát összekötözve a Prágát átszelő Moldva folyóba dobatta. A legenda szerint a vízbe fulladt pap holtteste nem merült el, körülötte a víz fényárban úszott, mintha több száz mécses, jánoska égett volna.

A látogatottsága ugyan nem vetekszik a busójáráséval, de évről-évre többen hallgatják az állandó programmá vált fúvóskoncertet a hajókikötőben, majd gyönyörködnek a folyó vízét borító mécsesekben, azaz a jánoskákban. Ahogy az ezt megelőző esztendőkben, a jánoskázás és az azt követő tűzijáték idejére tavaly is teljesen megtelt a Duna-parti sétány érdeklődőkkel.

Idén is sok programból válogathat a közönség, lesz például sétakompozás a Mohács-Somberek-Palotabozsok Fúvószenekarral.

Az újabb keletű, de már gyökeret eresztett programpontok közé tartozik a Szomszéd- és Civil Ünnep, amit a Sokac-rév és a csónakház közti szakaszon tartanak meg.

A Nepomuki-ünnepen természetesen a hagyományos elemek, a helyi együttesek,  művészeti csoportok, alkotó közösségek fellépése, koncertje, bemutatkozása sem marad el, s ugyanez igaz a közös főzésre, a jánoskázásra, s az esti, látványos tűzijátékra, s az azt követő utcabálra is.

Vasárnapra is tartogatnak programokat a szervezők, akkor rendezik a Malomnapot a Szent Miklós Vízi- és Taposómalomban, ahol első alkalommal a Mohácsi „házi pék" találkozót is megrendezik.

Várnak mindenkit ,aki szereti a jó kenyeret, érdeklődik a kenyérsütés iránt, és azokat, akik szeretnék tudni, hogy hogyan lehet kevés, de jó alapanyagból csodás ízeket alkotni. A program során lehetőség nyílik kóstolgatásra, melynek során megmutathatják magukat a lelkes mohácsi és környékbeli „házi pékek".

Íme a rendezvény részletes programja:

Május 18. szombat:

9.00-17.00: SZOMSZÉD- ÉS CIVILÜNNEP (a Sokac-rév és Csónakház közötti szakaszon)

10.00-14.00: Manóház játszóház- lufihajtogatás, arcfestés

15.50: Liturgia a Nepomuki Szent János szobornál

16.15-17.00 Sétakompozás a Mohács- Somberek- Palotabozsok Ifjúsági Fúvós zenekar
közreműködésével

17.00 „Erdélyi arcélek" plakett kiállítás megnyitó a Busóudvarban

17.30 A Brodarics Téri iskola társastánc bemutatója a Milleniumi Emlékműnél

18.30 A Mohácsi Tamburaiskola bemutatója a Milleniumi Emlékműnél

19.00 Pélmonostori Harmónika virtuóz együttes koncertje a Milleniumi Emlékműnél

20. 00 A csónakosok megáldása a Duna-parton a Milleniumi Emlékműnél

20.10 Mohács-Palotabozsok-Somberek Ifjúsági Fúvószenekar előadása
a Milleniumi Emlékműnél

21.10 Jánoskázók indulása a Sokac-révből

21.30 Tűzijáték a Dunán

22.00-02.00 Szabadtéri utcabál, zene: Maraton Band

Május 19. vasárnap:

11.00 Testvérvárosi Találkozó a Polgármesteri Hivatalban
Malomnap Szent Miklós Vízi- és Taposómalomban

10.00 I. Mohácsi „házipék" találkozó

Szeretettel várunk mindenkit, aki szereti a jó kenyeret, érdeklődik a kenyérsütés iránt, és azokat, akik szeretnék tudni, hogy hogyan lehet kevés, de jó alapanyagból csodás ízeket alkotni. A program során lehetőség nyílik kóstolgatásra, melynek során megmutathatják magukat a lelkes mohácsi és környékbeli „házipékek".
A malom kemencében közös sütögetés is lesz.

A program házigazdája Apaceller-Kozák Virág, azaz „PékVirág"

11.00 A malomporta megújult épületének ünnepélyes átadása.

11.30 Az utolsó mohácsi vízimalom újjászületése című könyv bemutatója

13.00 Ízleljük meg a délvidéket! Egy kis szerb gasztronómia Simo Arsenic tálalásában.

14.00 Zenés műsor a Mladi Tamburasi zenekarral.

Napközben tárlatvezetés, családi programok, kézműves kirakodó vásár, kerámiafestési lehetőség várja az érdeklődőket

Nepomuki Szent János ünnepség délutánján egyórás sétahajózásra jelentkezhetnek az új hajóra, a Mohács I-re. Indulási idők: 15.00, 16.00, 17.00 és 18 óra. Árak: gyerek (18 éves korig), nyugdíjas: 4.200,-Ft/fő, felnőtt: 4.500,-Ft/fő
A hajó minimum 25 fő jelentkezése esetén indul.

Nepomuki Szent János ünnepség estéjén egy órás sétahajózásra lehet jelentkezni a MOHÁCS I-re. A hajó vendégei egy pohár pezsgő mellett élvezhetik a tűzijátékot és a jánoskázást.

Időpont: május 18. 21.00 óra Ár: 5.000,-Ft/fő
A hajó minimum 25 fő jelentkezése esetén indul.

 

 

M. B. - Fotó: Dittrich Éva (archív)