Mohácsnál egy méterhez közelít a vízszint, tovább tart a vészes apály a Dunán

2021. november 23. kedd 11:42

Mohácsnál egy méterhez közelít a vízszint, tovább tart a vészes apály a Dunán

Ismét apad a Duna a teljes magyarországi szakaszán. Mohácsnál a héten újra a kritikus szinthez, egy méterhez közelít a vízállás. 

 

 

Gyakorlatilag évek óta jellemzően alacsony volt a Duna vízszintje, olyannyira, hogy a személy- és teherhajók forgalmát is zavarta, olykor el is lehetetlenítette.

Amióta mérik, még soha nem volt olyan alacsony a folyó vízállása, mint 2018-ban,  aminek az oka a csapadékszegény időjárás volt.

Akkor egyre-másra dőltek meg a negatív csúcsok, Mohácsnál azóta 55 centiméter számít az új kisvízi rekordnak.

Az elmúlt pár hét során a vészes apály enyhült, egy kisebb árhullám vonult le a folyón, azonban a víznek nem volt utánpótlása, így újra apad a Duna a teljes magyarországi szakaszán.

A sokéves átlagos novemberi vízállás 251 centiméter, ettől azonban nagyon messze vagyunk, Mohácsnál kedden 138 centis volt csak a víz.

Az előrejelzések szerint az apály tovább tart, s a hajózás szempontjából tartósan a kritikusnak számító, másfél méter alatt marad a vízszint, olyannyira, hogy hét végére egy méterhez közelít majd a vízállás.

Ahhoz, hogy emelkedjen a vízszint, csapadékra lenne szükség, ennek kapcsán azonban fontos tudni, az, hogy Magyarországon esik az eső, csak a Zala és a Zagyva szempontjából számít.

Minden más folyónál - így a Duna esetében is - a külföldi vízgyűjtő területen lehullott csapadék a fontos.

 

M. B.