Mécsesrengeteg a Dunán, tűzijáték - Idén is gyönyörű volt a Nepomuki-ünnep

2023. május 21. vasárnap 07:56

Mécsesrengeteg a Dunán, tűzijáték - Idén is gyönyörű volt a Nepomuki-ünnep

Idén is megtelt a Duna-part a hajósok, molnárok és halászok védőszentje, Nepomuki Szent János emlékére rendezett jánoskázásra. Több ezren nézték a folyón úszó jánoskákat csakúgy, mint az azt követő tűzijátékot. 

 


A Nepomuki-kultusz feltámasztása, azaz a múlt század kilencvenes éveinek eleje óta ismét az egyik leginkább várt eseménynek számít a mohácsiak számára a hajósok, molnárok és halászok védőszentjének ünnepe.

Ugyan nyilván soha nem vesznek részt majd a programokon annyian, mint a busójáráson, de ez talán nem is baj, hiszen így megmarad az ünnep igazi hangulata.

Így is évről-évre egyre többen látogatják az állandó és az újabb és újabb programelemeket a hajókikötőben, majd gyönyörködnek a folyó vízén úszó mécsesekben, a jánoskákban.

A kérdés persze, amelyre a válasz megadja az egész eseménysorozat alaphangját, mindig a következő: vajon milyen lesz az idő.

Emlékeznek?

Tavaly egy nyáriasan meleg szombatra esett az ünnep, s már délután benne volt a levegőben, hogy vihar vet majd véget a fülledt hőségnek.

Olyanok is akadtak akkor, akik emlékeztek arra, hogy az elmúlt évtizedben volt egy olyan alkalom, amikor az időjárás miatt le kellett mondani a rendezvényt.

Aztán a vihar le is csapott, villámlás-dörgés kíséretében leszakadt az ég.

A műsor azonnal félbeszakadt, az ott lévők, s mindenki más, aki a szabadban tartózkodott, igyekezett tető alá húzódni, vagy a falak mentén keresett menedéket.

Ez utóbbi persze szinte hiábavalónak bizonyult, rengetegen eláztak.

Aztán az eső csendesedett, s mindenki a Duna-part felé vette az irányt, bár akkor még senki sem tudta, meg lehet-e tartani az est két fénypontját, a jánoskák úsztatását a folyón, s a tűzijátékot.

Szerencsére végül megérkezett a zöld jelzés, így a rendezvény rendben lezajlott.

Idén azonban az időjárás miatt nem kellett aggódni. Az egész héten tartó esőzés után, mintegy varázsütésre, ragyogó napsütésre ébredtünk, s a levegő is gyorsan melegedett.

 



Ennek is köszönhetően a város már kora délelőttől nyüzsgött, programok sokasága közül választhattak az érdeklődők, este pedig a Duna-parton ezrek nézték a folyón úszó mécseseket.

Az egészen sajátos hangulatú, bensőséges élmény semmi máshoz nem hasonlítható, s immár a város egyik védjegyévé vált.

Miután a mécsesek tovaúsztak, a tekintetek az égre szegeződtek, a folyó feletti tűzijáték káprázatos látványt nyújtott.

Akinek kedve volt, márpedig sokaknak volt, a napot és az ünnepet utcabálon búcsúztathatta.

 


 

M. B.