Jövőre február huszadikán kezdődik a busójárás, de már zajlanak az előkészületek

2019. november 07. csütörtök 13:00

Jövőre február huszadikán kezdődik a busójárás, de már zajlanak az előkészületek

Bár még több mint három hónap van hátra a busójárás kezdetéig, a háttérben javában zajlanak az előkészületek.

 

 

Míg idén február 28-án kezdődött, jövőre pár nappal előbb, február 20-án indul a busójárás.

 

A télűző népszokás időpontja természetesen nem hasra ütéssel dől el, a tavaszi napfordulót követő első holdtölte dátuma határozza meg, a húsvéttól visszafelé számított hetedik vasárnap farsangvasárnap, ami a mindig csütörtökön kezdődő, s kedden befejeződő busójárás tetőpontja.

Ebből adódóan 2020-ban február huszadikára esik a kezdőnap.

Egyébként ez az időpont ugyan nem számít rendkívülinek, de arra is voltak már példák, hogy januárban kezdődött a télűzés, igaz, nem éppen sokszor: az utóbbi száz évben mindössze kétszer, legutóbb 2007-ben. Akkor január utolsó napjára esett a busójárás első napja.

Bár azt egyelőre természetesen nem tudni, milyen lesz akkor az időjárás, de a mostani tavasz dacára sem kizárt, hogy a busóknak nagyon bele kell majd „húzniuk", mivel február végén akár még fagyos is lehet az időjárás.

Az előkészületek természetesen javában zajlanak, így a programok szervezése, valamint a kitelepülni szándékozó árusok jelentkezésével kapcsolatos teendők is zajlanak.

A korábbi esztendőkhöz képest változás lehet, hogy a Deák tér átalakítása várhatóan nem fejeződik be a busójárás kezdetéig, így ott jövőre nem lesznek programok, s az árusoknak is más helyet keresnek.

 

M. B.