Ismét apad a Duna a teljes magyar szakaszon, Mohácsnál egy méter alá eshet a vízszint

2018. november 09. péntek 14:20

Ismét apad a Duna a teljes magyar szakaszon, Mohácsnál egy méter alá eshet a vízszint

Mindössze néhány napig volt közepes vízállású a Duna, a folyó ismét apad a teljes magyarországi szakaszán. Mohácsnál jövő héten újra kritikus szintre, egy méter alá csökkenhet a vízállás. 

 

Gyakorlatilag egész nyáron rendkívül alacsony volt a Duna vízszintje, olyannyira, hogy a személy- és teherhajók forgalmát is ellehetetlenítette. Mohácson a komp ugyan járt, azonban időszakosan korlátozni kellett a nehéz gépjárművek szállítását.

Amióta mérik, még soha nem volt olyan alacsony a folyó vízállása, mint az utóbbi hónapokban, aminek az oka a hónapok óta tartó csapadékszegény időjárás, egyre-másra dőltek meg a negatív csúcsok, Mohácsnál immár 55 centiméter számít az új kisvízi rekordnak.

Az elmúlt pár hét során a vészes apály enyhült, egy kisebb árhullám vonult le a folyón, azonban a víznek nincs utánpótlása, így újra apad a Duna a teljes magyarországi szakaszán.

A sokéves átlagos novemberi vízállás 251 centiméter, ettől azonban nagyon messze vagyunk, Mohácsnál pénteken 136 centis volt csak a víz.

Ahhoz, hogy emelkedjen a vízszint, csapadékra lenne szükség, ennek kapcsán azonban fontos tudni, az, hogy Magyarországon esik az eső, csak a Zala és a Zagyva szempontjából számít.

Minden más folyónál a külföldi vízgyűjtő területen lehullott csapadék a fontos. A Duna jelentős részvízgyűjtőin - Inn, Traun, Enns - ezekben a napokban pedig egyáltalán nem várható eső, vagyis tovább folytatódik az apadás.

Nem kizárt, hogy a hajózás szempontjából kritikus egy méter alá is eshet a vízszint, Mohácsnál ez már jövő hétvégén bekövetkezhet.

M. B.