Hogy volt!? Elfeledett mohácsi eredmények: így szavaztunk a választáson 1990 tavaszán

2022. január 14. péntek 15:00

Hogy volt!? Elfeledett mohácsi eredmények: így szavaztunk a választáson 1990 tavaszán

Hamarosan ismét voksol az ország, a rendszerváltás óta már kilencedszer dönthetnek a polgárok az Országgyűlés összetételéről. A mohácsi, az egykori 5-ös választókerület talán azóta feledésbe merült eredményeit szemlézzük. Sorozatunk első részében: így szavaztak a körzet lakói 1990-ben. 

 

Az első szabad választás, ahogy az országban és a megyében, az 5-ös egyéni választókerületben is az MDF és az SZDSZ versengéséről szólt. Baranyában nagyon sokan, több mint 208 ezren mentek el szavazni az első fordulóban, a részvételi arány meghaladta a 65 (!) százalékot. 

Az MDF országos fölénye a megyében is érvényesült, a hétből négy helyen nyertek, az SZDSZ két választókerületben, az egyik pécsi mellett éppen a mohácsi körzetben győzött, míg Siklóson a Független Kisgazdapárt jelöltje lett a befutó.

Az 5-ös választókerületben indult a szabaddemokrata dr. Wekler Ferenc sok éven át tartó karrierje, a mecseknádasdi illetőségű politikus a mohácsi körzetben a voksok 57, 22 százalékát szerezte meg, az MDF-es dr. Bíró Ferenc 42,77 százalékkal zárt. Előbbi 15 394 szavazatot kapott, utóbbi 11 509-et.

A további kerületek nyertesei 1990-ben:

1. választókerület (Pécs): dr. Andrásfalvy Bertalan (MDF)
2. választókerület (Pécs): Pap András (MDF)
3. választókerület (Pécs): Bretter Zoltán (SZDSZ)
4. választókerület (Komló): dr. Hoppa József (MDF)
6. választókerület (Siklós): Nagy Ferenc József (FKgP)
7. választókerület (Szigetvár): dr. Kapronczay József (MDF)


Képünkön: Az MDF elhíresült választási plakátja 1990-ből.

M. B.