Hétvégén egy napra ismét Mohács lesz a tamburások fővárosa, jön a fesztivál

2018. június 14. csütörtök 16:59

Hétvégén egy napra ismét Mohács lesz a tamburások fővárosa, jön a fesztivál

Szombaton immár tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Mohácsi Tamburafesztivált, amelyen idén is jó néhány mohácsi és vendégzenekar mutatja meg magát a közönségnek. 

Mohács zenei életében jelentős szerepet játszik a tamburamuzsika, melynek örökségét az idők során kialakult, többnyire kedvtelésből zenélő zenészdinasztiák ápolták és ápolják a mai napig. Játékuk az ország minden részébe elvitte már és elviszi napjainkban is Mohács jó hírét, de az idelátogatók is számos alkalommal hallhatják, hogyan pengetik ezt a népi hangszert a helyi zenészek.

Napjainkban öt-hat együttesben mintegy ötven zenész játszik Mohácson. Az ő dédelgetett álmuk valósult meg sokak összefogásával és támogatásával 2007-ben, amikor első alkalommal rendezték meg a Mohácsi Tamburafesztivált.

Az évről évre megtartott rendezvény egy mohácsi tamburás, Apró Zsófia ötlete volt, aki azért szorgalmazta egy önálló fesztivál létrehozását, hogy méltóképpen lehessen ünnepelni és népszerűbbé tenni városunk hosszú időre visszanyúló zenei hagyományát. Az elképzelés támogatókra talált, s ennek köszönhetően idén már a tizenegyedik alkalommal szervezik meg a tamburások jeles eseményét, amelyen eddig közel nyolcvan zenekar vett részt Mohácsról és környékéről, Magyarország más tájegységeiről, valamint Horvátországból és Szerbiából.

A fesztiválnak csakúgy, mint a korábbi években, a Schneider Lajos néptanító-muzsikusról, a mohácsi népdalkincs összegyűjtőjéről elnevezett művészeti iskola ad otthont.

A koncertek szombaton délután négy órakor kezdődnek a „Slami" nagyszínpadán, ahol ezúttal is lesznek helyi és messzebbről érkező vendég zenekarok.

Az érdeklődők ingyenesen hallgathatják végig a zenekarok előadását, akik rossz idő esetén a művészeti iskola nagytermében mutatják be repertoárjukat.

Képünkön: a Dunavkinje zenekar fellépése az egyik korábbi fesztiválon.

EQM