Hajóval érkezett Mohácsra a forradalom híre - Csütörtökön kezdődnek a megemlékezések

2019. március 13. szerda 16:36

Hajóval érkezett Mohácsra a forradalom híre - Csütörtökön kezdődnek a megemlékezések

Városunkban csütörtökön kezdődnek a '48-as forradalomra és szabadságharca emlékező ünnepségek. 1848-ban a vármegyébe elsőként, március 17-én Mohácsra érkezett meg a pesti forradalom híre. 

 

 

Mohácson csütörtökön délben a Park Utcai Katolikus Általános Iskola koszorúzással egybekötött ünnepi műsora nyitja meg a Petőfi-domborműnél az 1848-as forradalomra és szabadságharcra emlékező ünnepségsorozatot.

A városi ünnepséget délután öt órakor tartják az Ifjúsági Centrum előtti rendezvénytéren. Ünnepi műsort adnak az újmohácsi Völgyesi Jenő Általános Iskola diákjai, közreműködik: a Mohács-Somberek-Palotabozsok Ifjúsági Fúvószenekar. Ünnepi beszédet mond dr. Csizmadia Csaba, Mohács alpolgármestere.

Másnap, pénteken délelőtt fél tízkor a Mohácsi Városszépítő és Városvédő Egyesület és a II. Lajos Cserkészcsapat tart megemlékezést és koszorúzást a honvédő katonák emlékére emelt kopjafánál a református temetőben.

Városunk egyébként több szempontból is fontos színhelye volt a forradalomnak. 1848-ban a vármegyébe elsőként, március 17-én Mohácsra érkezett meg a pesti forradalom híre, egy komáromi kereskedő hozta hajón a tizenkét pontot és a Nemzeti dalt.

A Dunánál tartott népgyűlésen Hatos Gusztáv, a város főjegyzője szónokolt. A kincstári sóházról leszedték a kétfejű sasos császári címert, és a fekete-sárga színeket magyar nemzetire festették át.

Mohácson Pécs mellett elsőként hoztak létre 1848-ban nemzetőrségi alakulatot, s ugyancsak úttörő módon Baranyában Mohácson és Pécsett tartottak először szabad önkormányzati és tanácsi választásokat az 1848. évi törvények szerint.

M. B.