Hagyomány a hagyományból: augusztusban felszáll a füst a babfőző fesztiválon

2021. július 18. vasárnap 11:22

Hagyomány a hagyományból: augusztusban felszáll a füst a babfőző fesztiválon

Aki még nem kóstolta, milyen a cserépedényben főtt sokac bab, annak azért, aki már ezen túl van, annak a mással összehasonlíthatatlan ízek újbóli élvezetéért érdemes ellátogatnia augusztus 7-én Mohácsra, a Táncsics Mihály utcába a babfőző fesztiválra. Meg azért is, mert nagy buli lesz - hiszen be kell pótolni a tavalyit is, ami a járvány miatt elmaradt.

 

Nyilván senki nem gondolta volna mondjuk egy évszázaddal ezelőtt, hogy az akkor hétköznapinak számított ételnek, a cserépedényben főtt babnak valóságos kultusza lesz egyszer Mohácson. Márpedig ez a helyzet, már nemcsak a helyi sokacság ünnepe a Sokác Babfőző Fesztivál, a megye és az ország határain túlról is egyre többen érkeznek a gasztronómiai találkozóra.

Egykor éppen az egyszerűsége miatt volt népszerű az étek: a szántóföldeken, a szőlőkben olyan ebédet kellett készíteni, ami lényegében magától főtt meg, nem igényelt folyamatos felügyeletet.

Az agyagedényben készült bab ennek éppen megfelelt: a hozzávalókat beletették a főzőalkalmatosságba (ami nem köcsög volt, mivel az nem hőálló, így a „köcsögös bab" kifejezés téves), tüzet gyújtottak mellé, aztán kezdődhetett a munka. Ha végeztek egy-egy sorral, megkeverték, dobtak a tűzre, majd folytatták, amit elkezdtek. Mire elhúzták a levesnótát délben, elkészült az ebéd is.

A sokac módra készülő bab receptje ugyan lényegében azonos az otthon készített verziókkal, az íze mégis más. Kétségtelen, hogy a füst is ad neki bizonyos bukét, de a hozzáértők szerint nem az, hanem az edény maga adja hozza ki a megszokottól eltérő ízeket a nyersanyagokból.

Persze erről leginkább akkor győződhetünk meg, ha megkóstoljuk. Erre augusztus 7-én, szombaton nyílik legközelebb alkalom, a soron következő, jubileumi, huszonötödik babfőző fesztiválon.

A szokott helyen, a köri épületnek otthont adó Táncsics utcában
14.00 órakor gyújtják meg a tüzeket a cserépfazekak mellett, hat óra körül kezdődik a közös vacsora, az este pedig utcabállal zárul.


M. B.