Ének a búzamezőn: újra megmutatják szombaton, hogyan zajlott gépek nélkül az aratás

2019. július 12. péntek 11:18

Ének a búzamezőn: újra megmutatják szombaton, hogyan zajlott gépek nélkül az aratás

A 13. aratóünnepségét rendezi meg szombaton a Mohácsi Polgárok Olvasóköre.

 

Mára a városban rendezett események egyik legérdekesebb színfoltjává nőtte ki magát a Mohácsi Polgárok Olvasókörének először tizenkét esztendeje megtartott rendezvénye, az Aratónap.

 

Az időutazásnak is beillő, vidáman zajló program során azt mutatják be, hogyan zajlott gépek nélkül a betakarítás, ami az egyik legnehezebb, de egyben a legszebb mezőgazdasági munkának számít még ma is. 

Az emberek délelőtt tíz órakor indulnak zeneszó mellett lovas kocsikkal a kör Gőzhajó utcai székházától a Kölkedi út mellett található búzamezőre, ahol lepénnyel és pálinkával várják az érkezőket.

A köszöntő után a köri Dalárda előadásában aratódalok hangzanak el, majd a papi áldás és a közös imádságot követően a régi szokások szerint az aratóbrigád vezetője és a gazda alkudozik a munkáról.

Az egyezség után beállnak a táblába a kaszások, sarlósok és a marokszedők, s indulhat a nemcsak imitált, hanem valóban elvégzendő munka.


A nap folyamán bemutatják a hagyományos kézi aratás és a betakarításhoz kapcsolódó szokásokat is. Az utolsó kaszasuhintás után összeállítják a Jézus-kévét, majd megszegik az új kenyeret.

 

M. B.