Elegük lett a vérszívókból, az önkormányzat is besegít a szúnyoggyérítésbe Mohácson

2023. május 25. csütörtök 08:45

Elegük lett a vérszívókból, az önkormányzat is besegít a szúnyoggyérítésbe Mohácson

Bár a katasztrófavédelem Mohácson és környékén is végez, illetve végezni fog szúnyoggyérítést, olyannyira elszaporodtak a vérszívók, hogy pénteken az önkormányzat megrendelésére is pusztítani fogják a csípős rovarokat.

 

A Dunán levonult árhullám, valamint a rengeteg eső sajnos igen nagy területen hozott létre az elmúlt napokban, hetekben a csípőszúnyogok számára ideális élőhelyeket.

 

Ennek következményeit a mohácsiak nap mint nap tapasztalják, az esti órákban egyre elviselhetetlenebb méreteket ölt a szúnyoginvázió.

Ugyan a katasztrófavédők a központi gyérítés keretében Mohácson és környékén is rendszeresen végez nyaranta beavatkozásokat, azonban ez most kevésnek tűnik, ezért az önkormányzat is beszáll a vérszívók pusztításába Mohácson.

Közlésük szerint az általuk megbízott cég szúnyoggyérítést végez a város területén, mintegy 700 hektáron.


A földi, melegködös eljárás során DELTASECT PLUS 1,2 ULV szúnyogirtó szert alkalmaznak. A műveletre május 26-án pénteken este nyolc órától kerül sor, ha az időjárás ezt nem teszi lehetővé, akkor másnap, 27-én szombaton.

Ennek kapcsán a lakosságtól azt kérik, hogy szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a kint száradó ruhákat ezen a napon gyűjtsék össze vagy takarják le. 

A kezelés idejére és az azt követő egy órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni.

Az érintett területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni.

A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó-kezelés kiegészítéseként ezért ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

 

 

M. B.