Csak óvatosan a baranyai utakon, jöhetnek a vadak

2019. július 11. csütörtök 14:06

Csak óvatosan a baranyai utakon, jöhetnek a vadak

Kezdődik az őzek nászidőszaka, amikor az állatok sokkal aktívabbak és figyelmetlenebbek, így az autósok számára is nagyobb kockázatot jelentenek. 

 

 

Közeleg az őznász időszaka, amely Baranya megye déli részén általában július utolsó harmadára, augusztus első felére esik. Ilyenkor az őzek jóval aktívabbak, ugyanakkor figyelmetlenebbek és óvatlanabbak is, amely fokozza a balesetveszélyt.

Ebben az időszakban a nap bármely szakában találkozhatnak a közlekedők az állatokkal az utakon, akár a lakott területek közvetlen közelében is. Jellemzően nagy sebességgel ugranak a jármű elé, így a szokásosnál is nehezebb elkerülni a nem kívánt találkozást.

A korábbi évek tapasztalatai alapján nyáron a vaddal történő ütközések száma is növekszik, ezért a Siklósi Rendőrkapitányság felhívja a járművezetők figyelmét, hogy ne csak a vadveszélyt jelző táblákkal ellátott útszakaszokon közlekedjenek óvatosabban, hanem az erdősávok, termőföldek mellett is.

Ebben az időszakban akár a nap legmelegebb óráiban is számítani kell arra, hogy őzek jelenhetnek meg az utakon.

Különösen veszélyes szakaszoknak számítanak a sűrű bozóttal szegélyezett utak, ahol az állatok a másodperc tört része alatt a jármű elé kerülhetnek.

Fontos tudni, hogy korlátozott látási viszonyok mellett, szürkületkor, illetve éjszaka a vadállat észlelése esetén a távolsági fényszóró alkalmazása nem jó döntés, hiszen ebben az esetben a vad a fény felé fordul, megdermed, és ezért nem tud időben kitérni az ütközés elől. Dudáljunk rá, ugyanis az állatok az erős kürt hallatán megijednek, és elmenekülnek.

A vadbalesetek elkerülésének további hasznos eszköze lehet az ultrahangos síp is. Ezt az autóra rögzítve a menetszél hozza működésbe.

Forrás: BMRFK