Az elmúlt száz év során Pécsett volt legtöbbször havas a karácsony, de ez már történelem

2018. november 08. csütörtök 15:47

Az elmúlt száz év során Pécsett volt legtöbbször havas a karácsony, de ez már történelem

Ugyan még híre hamva sincs a télnek, sőt, inkább tavaszias az időjárás, mégis sokan találgatják, havas lehet-e majd a karácsony. Ezt megmondani természetesen mi sem tudjuk, azt viszont igen, hogy utoljára tizenegy éve, 2007-ben borította összefüggő hótakaró az országot karácsonykor, az utóbbi száz évben mindössze pedig néhányszor esett megmaradó hó az ünnepnapok alatt. Pécsett összesen tízszer, amivel  a város országos csúcstartó. 

 

Főképp az idősebbek karácsonyi élménybeszámolóiban köszönnek vissza gyakran az olyan mondatok, hogy „akkor még nagy hó volt és kőkemény fagy". Az adatsorokat böngészve azonban kiderül, az emlékezet ezúttal is sok mindent megszépít, s valójában már évtizedekkel ezelőtt sem volt gyakori, hogy az év végi ünnepek környékén essen a hó. Sőt, az utóbbi száz évet tekintve sem.

Pécs ebből a szempontból csúcstartó, méghozzá több vonatkozásban is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint 1915 óta az ország nagyvárosai közül nálunk volt a legtöbbször, összesen tízszer abszolút fehér (ami azt jelenti, hogy 25-én és 26-án is esett megmaradó hó) a karácsony. Pécset Debrecen és Budapest követi kilenc-kilenc alkalommal, de például Debrecenben mindössze ötször fordult elő ilyen.

Pécs a másik rekordot azzal tartja, hogy itt esett a legtöbb hó karácsonykor, igaz, éppenséggel ez se ma volt, hanem éppen száz éve, 1918-ban. Akkor szenteste és a következő két napon 35, 7 milliméter csapadék hullott, méghozzá hó formájában, csaknem annyi, mint máskor egy átlagos decemberben.

Pécsett egyébként, ha nem a teljes karácsonyi időszakot, hanem azon belül csak egy-egy napot vizsgálunk, összesen csaknem harminc olyan évet jegyeztek fel, amikor előfordult hóesés az ünnepeken.

A leggyakrabban a múlt század első felében volt erre példa, s ahogy közelítünk a mához, egyre kevesebbszer. Legutóbb 2007-ben, előtte 1997-ben  fordult elő, hogy összefüggő hótakaró alakult ki karácsonykor  az országban, s így Pécsett is. 

Képünkön: a behavazott Pécs 2007 karácsonyán.

 

M. B. - Fotó: Kálmándy Ferenc