A Deák téren várják szombaton délután a tamburamuzsika kedvelőit, jön a fesztivál

2023. június 15. csütörtök 09:52

A Deák téren várják szombaton délután a tamburamuzsika kedvelőit, jön a fesztivál

Szombaton immár tizenhatodik alkalommal rendezik meg a Mohácsi Tamburafesztivált, idén - kézműves vásárral egybekötve - a Deák téren.

 

Mohács zenei életében jelentős szerepet játszik a tamburamuzsika, melynek örökségét az idők során kialakult, többnyire kedvtelésből zenélő zenészdinasztiák ápolták és ápolják a mai napig.

Játékuk az ország minden részébe elvitte már és elviszi napjainkban is Mohács jó hírét, de az idelátogatók is számos alkalommal hallhatják, hogyan pengetik ezt a népi hangszert a helyi zenészek.

Napjainkban öt-hat együttesben mintegy ötven zenész játszik Mohácson. Az ő dédelgetett álmuk valósult meg sokak összefogásával és támogatásával 2007-ben, amikor első alkalommal rendezték meg a Mohácsi Tamburafesztivált.

Az évről évre megtartott rendezvény egy mohácsi tamburás, Apró Zsófia ötlete volt, aki azért szorgalmazta egy önálló fesztivál létrehozását, hogy méltóképpen lehessen ünnepelni és népszerűbbé tenni városunk hosszú időre visszanyúló zenei hagyományát.

Az elképzelés támogatókra talált, s ennek köszönhetően idén már a tizenhatodik alkalommal szervezik meg a tamburások jeles eseményét, amelyen eddig közel nyolcvan zenekar vett részt Mohácsról és környékéről, Magyarország más tájegységeiről, valamint Horvátországból és Szerbiából.

A fesztiválnak ezúttal is a Deák tér ad otthont, ahol három órakor nyit a helyi és környékbeli kézművesek vására.

A hat órakor elhangzó köszöntőt követően kezdődik a tamburazenekarok műsora.

A résztvevő zenekarok:


Dunavkinje zenekar (Mohács)
Versendi Kovács József és zenekara (Mohács)
Orkestar Radost (Mohács)
Misija ViT (Pécs)
Tiszamenti Tamburások (Magyarkanizsa, Szerbia)

21:00-01:00 szabadtéri táncház - Orkestar Glasovi

A belépés ingyenes!

 

 

 

 Képünk archív felvétel, az egyik korábbi fesztiválon készült.

EQM