Országszerte megszólalnak hétfőn 11 órától a szirénák

2023. október 02. hétfő 08:02

Országszerte megszólalnak hétfőn 11 órától a szirénák

A Monitoring és Lakossági Riasztórendszer próbáját tartják hétfőn 11 órától, az ország több száz pontján megszólalnak majd a szirénák - olvasható a Katasztrófavédelem Facebook-oldalán.

 A lakossági riasztó rendszer (Monitoring és Lakossági Riasztó - MoLaRi) csökkentett üzemű, úgynevezett morgatópróbájára kerül sor hétfő délelőtt 11 órától; ebben az időpontban az ország több száz pontján megszólalnak majd a szirénák.

 Hétfőn délelőtt 11 órától kerül ugyanis sor a lakossági riasztó rendszer - az úgynevezett MoLaRi - csökkentett üzemű , úgynevezett „morgató" próbájára.

Ez azt jelenti, hogy ebben az időpontban az ország több száz pontján megszólalnak majd a szirénák.

A MoLaRi rendszerről a katasztrófavédelem honlapján azt írják, hogy a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyik jelentős projektje keretében „alsó és felső küszöbértékű veszélyes vegyi ipari üzemek körzetében, országos kiterjedésű, magas rendelkezésre állású, redundánsan működő adatátviteli hálózatra épülő meteorológiai és vegyi monitoring, valamint lakossági riasztó (Monitoring és Lakossági Riasztó, azaz MoLaRi) rendszert telepített.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 768 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

 

A rendszer segítségével mintegy 517 ezer ember riasztható - számoltak be.

 

 


EQM - Fotó: Facebook