Befejeződött a viharjelzési szezon a nagy tavaknál

2023. október 31. kedd 11:29

Befejeződött a viharjelzési szezon a nagy tavaknál

Október utolsó napján befejeződik a szezonális viharjelzés a magyarországi nagy tavaknál.

 

Emlékeztettek arra: a meteorológiai szolgálat április 1-től október 31-ig a balatoni, a Velencei-tavi és a Tisza-tavi viharjelzések meteorológiai kiszolgálására vihar-előrejelző szolgálatot működtet, a viharjelzést és a riasztást a katasztrófavédelem fényjelző rendszere biztosítja.

Hozzátették, egyik legfontosabb feladatuk az állampolgárok élet- és vagyonvédelmét szolgáló veszélyjelző rendszerek fenntartása, üzemeltetése. Ezek egyike a Balatont, a Velencei-tavat és a Tisza-tavat magában foglaló tavi viharjelzés.

Az idei viharjelzési szezonban a Balatonnál a szél az átlagosnál kissé gyengébb volt, erőssége a tavaszi hónapokban, illetve a keleti medencében még júliusban érte el vagy haladta meg az átlagot.

Hat erős - óránkénti legalább 90 kilométeres széllel érkező - vihar érte el a Balatont és térségét: a nyári hónapokban négy - ebből júliusban kettő -, szeptemberben és októberben egy-egy alkalommal. A két legnagyobb június 23-án, illetve július 13-án volt, óránkénti 110 kilométeres szélmaximummal.

A keleti medencében egy zivataros szélrohamban augusztus 28-án kiugróan magas, óránkénti 131 kilométeres szélsebességet regisztrált az automata. Október 27-én pedig egy hidegfront hatására a balatonszemesi platform mért kiugró, óránkénti 121 kilométeres szélsebességet.

A szezon az átlagosnál hűvösebben indult: az áprilisi középhőmérsékletek mintegy 2 Celsius-fokkal, a májusiak 0,5 fokkal lettek alacsonyabbak az ilyenkor várhatónál. Azonban a nyári hónapok mindegyike melegebb volt - 0,2-1,3 fokkal - az 1990 és 2020 közötti évek átlagánál; összességében a nyári hónapok középhőmérséklete Keszthelyen a 21,2, Siófokon a 22,9 Celsius-fokot érte el.

A szeptember pedig - ahogyan országos szinten is - rekord meleg volt. A hónap átlaghőmérséklete Keszthelyen csaknem 3 fokkal, Siófokon több mint 3 fokkal meghaladta a 30 éves klímaátlagot, Siófokon a havi átlaghőmérséklet 20,8 fok volt, ez meghaladta az eddig mért legmagasabb értéket.

A Balatonnál 29 olyan nap volt, amikor a hőmérséklet elérte vagy meghaladta a 30 Celsius-fokot, míg a Velencei-tónál 33 nap. E napok közül a Balatonnál három, a Velencei-tónál négy szeptemberre esett.

Az adatok szerint 35 Celsius-fok feletti léghőmérséklet a Balatonnál két, a Velencei-tónál négy napon fordult elő. A nyár legmelegebb hónapja a július volt. A szezon legmelegebb napja viszont augusztus 26-a lett, aznap Siófokon 35,2, Fonyódon 36,4 fokkal tetőzött a hőmérséklet.

A szezon első hat hónapjában szeptember kivételével jellemzően az átlagosnál több csapadék hullott. Júniusban volt néhány helyen az átlagnál kevesebb csapadék, szeptemberben pedig jellemzően mindenütt csak az elvárható fele, harmada hullott le.

Augusztusban a csapadék havi mennyisége több helyen meghaladta a 100 milliméternyit.

A napi legtöbb csapadék a szezonban állomásonként általában 25 és 40 milliméternyi között alakult. Balatonlellén június 6-án azonban kiugróan magas értéket, 68,6 milliméternyit mértek. Ugyanakkor elmondható, hogy az erősen csapadékos havi két vagy három nap mellett hosszabb, akár kéthetes száraz időszakok is előfordultak - írták.

 

MTI - Fotó: MTI/Varga György