Nekünk buli, a kutyáknak rémálom a szilveszter, világgá is mehetnek ijedtükben

2019. december 31. kedd 08:07

Nekünk buli, a kutyáknak rémálom a szilveszter, világgá is mehetnek ijedtükben

Mohácson és környékén is rendre több kutya old kereket szilveszterkor, ugyanis a petárdák, tűzijátékok zaja számukra elviselhetetlen. Ha nem gondoskodunk róla megfelelően, akár örökre is nyomuk veszhet kedvencünknek. Az állatvédők szerint viszont mindez megelőzhető.

 

Szilveszter közeledtével minden kisállat-tulajdonosnak kötelessége gondoskodnia kedvencéről, hisz ami nekünk szórakozást, bulit jelent, az az állatok számára valóságos rémálom. A szokásokhoz híven ilyenkor rengeteg tűzijátékot és (a tiltás dacára) petárdát használnak el, ami halálra rémítheti a kutyákat. Ijedtükben nekivághatnak a világnak, s előfordulhat az is, hogy még a kerítés sem akadályozza meg őket abban, hogy lelépjenek otthonról.

- Amit elsősorban javasolni tudnék, hogy mindenképpen helyezzük biztonságba kedvencünket. Erre a legalkalmasabb egy olyan helyiség, ahol nem tud magában kárt tenni, ugyanis egy rémült állat akár egy ablaknak is nekiugorhat, kitörheti - mondta lapunknak korábban Lőrincz Edina, mohácsi állatbarát, a menhely egyik volt munkatársa.

A legtöbb gazda ilyenkor a fürdőszobát, kazánházat vagy a garázst választja kutyája menedékeként, azonban ezeket a helyeket is biztonságossá kell tenni az állatok számára, és be is kell zárni. Ha a már elkezdődött a tűzijátékozás, semmiképp sem szabad sétálni vinni a kutyákat, hiszen a pórázból is könnyen megszökhetnek.

- Ha mégsem voltunk elég elővigyázatosak és elszökött a kedvencünk, először otthoni környezetben keressük, hisz lehet, hogy csak elbújt valahova. Hasznos, ha bilétával ellátott nyakörvet teszünk az állatra, ugyanis ennek segítségével nagyobb az esélye, hogyha valaki ráakad, segít neki a hazajutásban.

Az ijedt ebek csillapítására léteznek már különféle nyugtatószerek, ezeket az  állatorvosok írhatják fel. Egyáltalán nem szabad viszont a humán gyógyszereket alkalmazni, hatásuk ugyanis kiszámíthatatlan az állatokra. Vagyis semmiképpen ne nyissuk ki a házi patikánkat szilveszter éjszaka azzal a céllal, hogy mondjuk egy stresszoldó pirulával vegyük elejét kutyánk nyugtalanságának.

Ellenben szilveszter éjszakája előtt nem árt ellenőriztetni kedvencünk chipjét, ugyanis az is megeshet, hogy ugyan szabály szerint jártunk el, s beültettettük az egyedi azonosítót, viszont az adatai ennek dacára sincsenek benne a számítógépes rendszerben. Ennek hiányában a chip viszont csak annyit ér, mint halottnak a csók, azaz nagy semmit, mivel hiába olvasná ki valaki az adatokat, a gazdi neve és címe nem lesz elérhető.

- Kisállatunk eltűnését feltétlenül jelezzük egy állatorvosnak. Az év utolsó estéjén rengeteg állatvédő fog otthon ülni ügyeletben az internet előtt. Ajánlom a kutyatulajdonosoknak, nézzenek utána, hogy a lakóhelyükhöz legközelebb hol lesz ilyen ügyelet, hiszen ez szintén nagyon fontos információ lehet, ha minden igyekezetünk ellenére mégis megszökne a kutyánk - tette hozzá Lőrincz Edina.


EQM