Ismét lebukott a szójával trükköző baranyai bűnbanda

2020. május 28. csütörtök 08:47

Ismét lebukott a szójával trükköző baranyai bűnbanda

Noha korábban már lebukott, újra szójával próbálkozott a most letartóztatott három férfi. A NAV, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt nyomoz, az elkövetők akár húsz évet is kaphatnak. 

 

 

A banda ezúttal Szlovéniából, szlovák strómanok nevén lévő cégektől vásárolta azt a brazil szóját, amit itthon áfa nélkül adott tovább üzleti partnereinek. A bűnszervezet saját könyvelőirodát tartott fenn az adminisztrációra, ők intézték a banki ügyleteket, az EKÁER-bejelentéseket és a továbbszámlázásokat.

Míg korábban céljuk a jogosulatlan áfa-visszaigénylés volt, most a versenytársakkal szembeni piaci előny megszerzése: ezzel a módszerrel ugyanis a megszokottnál jóval olcsóbban tudtak szóját kínálni felvásárlóiknak. A cégláncolat mintegy félmilliárd forint kárt okozott a költségvetésnek.

A szinte napra pontosan két évvel ezelőtti akció után a NAV pénzügyi nyomozói a napokban ütöttek rajtuk ismét. Tizenegy belföldi, és az Eurojust, valamint az Europol támogatásával több külföldi helyszínen is folytak kutatások, lefoglalások.

A nyomozók a bűnszervezet három irányítóját őrizetbe vették és gyanúsítottként kihallgatták. A Pécsi Járásbíróság a bűnismétlést is figyelembe véve elrendelte letartóztatásukat.

A bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalásért az elkövetőkre akár húsz év szabadságvesztés is kiszabható.

Forrás: NAV