Hagyományápolás: páratlanul szép sokac szurkát hímzett a géplakatos fiatalember

2014. március 14. péntek 18:00

Hagyományápolás: páratlanul szép sokac szurkát hímzett a géplakatos fiatalember

A módosabb sokacok ünnepi viselete volt egykor a törtfehér színű, filc-szerű, de szövött anyagból készült és gazdagon hímzett felöltő, amit szurká-nak hívtak. Egy régit mintául használva ilyet készített magának Pecsuvácz Gábor.

- Emlékeztem rá, hogy a rokonságban régen volt egy öreg szurká, amit úgy hallottam, az örököse jó drágán adott el. Mindig szerettem volna sajátot is, természetesen nem hétköznapi viseletnek, de Busójáráskor még látni egy-egy eredeti, viselteset a farsangi menetben. Gondoltam, a hagyományápoláshoz a lányok szép viselete mellett nemcsak a birkabőrös-álarcos öltözék tartozik, csinálok magamnak ilyen alkalomra egy sokac szurkát - mondta Pecsuvácz Gábor.

A géplakatos fiatalember a télen szabadideje minden percét a díszes öltözék készítésével töltötte. Erdélyből hozatta a felöltő gyapjúból szőtt anyagát, a kiszabásban édesanyja segített, de már az összeállítás, a hímzés önálló munkája. Farsangra el is készült, csak az egyik sor gombozást fogja még lecserélni, mert a rávaló speciális, úgynevezett kézműves gombokból nem kapott eleget.

Hogy mennyi pénzért válna meg tőle, ha valaki nagyon kérné? Azt mondta, ezen még nem gondolkodott. De alaposan utána kellene számolni, mert csak az anyagköltség 50 ezerbe van. Mindenesetre farsangvasárnap azért még busónak öltözött, viszont húshagyókedden már a vadonatúj szurkában parádézott. Több fotó készült is róla aznap, mint a bundában!
 

Képünkön: Pecsuvácz Gábor a maga készítette hímzett szurkában.

B. M.