Busójárási hangulatban adták át pénteken a teljesen megújult Deák teret

2020. október 30. péntek 14:30

Busójárási hangulatban adták át pénteken a teljesen megújult Deák teret

Átadták pénteken a mintegy 850 millió forintos, vissza nem térítendő támogatásból átépített Deák teret, valamint a Busóudvar új, interaktív elemeket is felvonultató kiállítását. Az ünnepélyes alkalomról a főszereplők, a busók sem hiányozhattak. 

 

Ugyan a következő busójárásra még jövő februárig várni kell, aki pénteken délelőtt Mohács belvárosában járt, egy kicsit belekóstolhatott a télűzés hangulatába. 

A Deák tér ünnepélyes avatására ugyanis a maszkások is hivatalosak voltak, nem különben a sokac lányok - szép számban meg is érkeztek az esemény kezdetére a busóudvarból indulva a belvároson át. 

A mintegy 850 millió forintos, vissza nem térítendő létesítményt Hargitai János országgyűlési képviselő, Őri László, a megyei közgyűlés elnöke és Pávkovics Gábor, Mohács polgármestere adta át.

 

 

A Deák tér az egyik igen fontos színtere a busójárásnak, ugyanis a vendégek számára itt működik az ételudvar.  A park állapota, és a szükséges közművek hiánya miatt azonban a terület teljes rekonstrukciója elengedhetetlenné vált.

A fejlesztés révén a Deák tér valódi rendezvénytér funkciót kapott, mely nem csak a Busójárás, hanem egyéb programok lebonyolítására is alkalmassá vált.

A téren egy nagy méretű vízmedencét is kialakítottak úgy, hogy rendezvények idején, kiürítve nézőtérként is szolgál.

A parkot árusító sáv övezi a kitelepülő vendéglősök árusok számáras áram-, víz- és szennyvíz-csatlakozási lehetőséggel.

A Hősi emlékmű keleti és nyugati oldalára mobil színpad építhető. 

A tér a hétköznapokon városi közparkként élvezhető,  a burkolt felületeket épített virágkeretekés mobil virágládák színesítik.

A tér új éke, a keleti oldalon felállított Busók ördögkeréken elnevezésű szoborcsoport Trischler Ferenc szobrászművész munkája.

A most zárult beruházás részeként a Busóudvarban a 21. század elvárásainak megfelelő technikai fejlesztések valósultak meg, ennek megfelelően az új kiállítás immár  interaktív elemeket is tartalmaz. 

A Busójárás színvonalát javító eszközöket is vásároltak, többek között egy negyven négyzetméteres ledfalat, lefedhető színpadot, valamint modern hang- és fénytechnikai berendezéseket. 

M. B. - Fotó: Facebook - MTI/Sóki Tamás