A mohácsi Bormustrát elhalasztják, a Vince-napi vesszőszentelést a világhálón lehet követni

2021. január 20. szerda 11:58

A mohácsi Bormustrát elhalasztják, a Vince-napi vesszőszentelést a világhálón lehet követni

A járvány továbbra is megálljt parancsol a nyilvános rendezvényeknek, ezért a hagyományos mohácsi Bormustrát elhalasztják, a Vince-napi vesszőszentelést viszont megtartják, amit a világhálón lehet majd követni pénteken. 

 

 

A hispániai vértanú Szent Vince napjához számos, a mai napig élő szokás, időjárási regula tartozik, amelyek nemcsak nálunk, hanem egy sor nyugat-európai országban is ismertek.

A hagyomány szerint ezen a napon, ha az eresz megcsordul, sok bor lesz, ha reggel a kocsi jégen jár, de délután már verebek fürödnek a kocsinyomban, szintén sok bor lesz.

Biztos, ami biztos alapon a hiedelem szerint akkor is megtelik ősszel a pince, ha csöpög a Vince, csakúgy, ha fényes, vagyis ha netán fagyna - most előbbire van a legnagyobb esély.

Mohácson szintén évszázados hagyomány a Vince-nap megtartása: ahogy régen, ma is megvendégelik egymást a gazdák a Szőlőhegyen, s a betoppanó látogatókat sem utasítják el. Ugyancsak városunkban is él a szokás, hogy az ezen a napon vágott szőlővesszőt vízbe állítják, s a fakadó rügyek alapján következtetnek a termésre.

János napi szentelt borral vagy vízkereszt napján szentelt vízzel a szőlő széleit, négy sarkát öntözték meg eleink. Ahogy egykoron, ma is dívik, hogy hurkát és disznósajtot akasztanak a szőlőkaróra, hogy hatalmas fürtökben teremjen majd a szőlő.

S végül persze az az egyöntetű vélekedés is tartja magát, hogy Vince napján nagyon-nagyon sok bort kell elfogyasztani ahhoz, hogy újra megtelhessenek az ürülő hordók.

Idén azonban a járvány miatt a Vince-napi rendezvényeket is másképp bonyolítják le, de legalább megtartják úgy, hogy azokat a világhálón lehet követni. 

Pénteken a szőlőhegyi kápolnában 11.00 órától szentmise lesz, majd 12.00-től a rendezvénytéren Pávkovics Gábor polgármester vágja le a Vince-vesszőket, amelyeket Bacsmai László esperes-plébános szentel meg.


A Vince-napi Bormustrát az érvényben lévő korlátozások miatt viszont későbbre halasztja a szervező Szederkényi Hegyközség, a mohácsi önkormányzat, a házigazda Busóudvar és a Programiroda Mohács.

Amint a járványhelyzet enyhül, sor kerül a seregszemlére, a borok bírálatára és a közös kóstolásra is.

Képünk archív felvétel, az egyik korábbi Bormustrán készült.

M. B.