A III. számú tömegsír régészeti feltárásán dolgoznak a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen

2020. szeptember 11. péntek 17:17

A III. számú tömegsír régészeti feltárásán dolgoznak a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen

A területet kezelő és az emlékhelyet fenntartó Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága korábbi közleménye szerint a feltárásokat a pécsi központú Janus Pannonius Múzeum régészei és a Magyar Természettudományi Múzeum antropológusai végzik.

 

A DDNPI kezdeményezésére a decemberben indult és 2025-ig tartó munkálatok az Agrárminisztérium támogatásával zajlanak.


A vizsgálatokkal el szeretnék érni, hogy a Mohácsi Nemzeti Emlékhely a későbbiekben a legújabb antropológiai, régészeti, történészeti kutatások eredményeit felhasználva mutassa be a látogatóknak a magyarság egyik legfontosabb sorsfordító történelmi eseményét.

Mint írták, mindezt egy a nemzeti kegyeleti szempontoknak megfelelő teljesen új interaktív kiállítás formájában tennék meg.


A közleményben kitértek arra is, hogy a kutatási program és a feltárás minden egyes eseményét előzetesen egyeztetik a Nemzeti Örökség Intézetével.

Céljuk, hogy a hős katonák fél évezreddel a csatát követően méltó módon kapják meg a végtisztességet.

A megkutatott sírok számos, eddig tisztázatlan történelmi momentumra is választ adhatnak.

 

A 2025-ig tartó munkálatok három ütemben valósulnak meg.

A kutatás első szakaszában a két legkisebb, 1976-ban részlegesen már feltárt sír kutatását végezik el, erre 20 millió forint áll rendelkezésre, amit az Agrárminisztériumnál pályáztak meg.

A további, jóval nagyobb méretű sírok kutatását pedig a 2021-2025 közötti időszakban végeznék el szintén pályázati pénzből.

A leletanyag tárgyi része a Janus Pannonius Múzeum kezelésébe kerül, míg az emberi maradványok a vizsgálatok lezárulása után a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen kerülnek elhelyezésre a későbbiekben meghatározandó, a kegyeleti elveknek megfelelő módon.

A feltárások és a kutatások ideje alatt a Mohácsi Nemzeti Emlékhely szokott rendben működik tovább, nyitvatartási idejét nem módosítják a munkálatok.

Képünkön: Régészek és antropológusok a tömegsír vázait emelik ki a pécsi Janus Pannonius Múzeum feltárásán a Mohácsi Nemzeti Emlékhely III. számú tömegsírjánál Sátorhely közelében 2020. szeptember 11-én.

EQM - Fotó: MTI/Sóki Tamás