A Deák téren várják szombaton délután a tamburamuzsika kedvelőit, jön a fesztivál

2021. július 23. péntek 12:25

A Deák téren várják szombaton délután a tamburamuzsika kedvelőit, jön a fesztivál

Szombaton immár tizennegyedik alkalommal rendezik meg a Mohácsi Tamburafesztivált, idén - kézműves vásárral egybekötve - a Deák téren.

 

Mohács zenei életében jelentős szerepet játszik a tamburamuzsika, melynek örökségét az idők során kialakult, többnyire kedvtelésből zenélő zenészdinasztiák ápolták és ápolják a mai napig. Játékuk az ország minden részébe elvitte már és elviszi napjainkban is Mohács jó hírét, de az idelátogatók is számos alkalommal hallhatják, hogyan pengetik ezt a népi hangszert a helyi zenészek.

Napjainkban öt-hat együttesben mintegy ötven zenész játszik Mohácson. Az ő dédelgetett álmuk valósult meg sokak összefogásával és támogatásával 2007-ben, amikor első alkalommal rendezték meg a Mohácsi Tamburafesztivált.

Az évről évre megtartott rendezvény egy mohácsi tamburás, Apró Zsófia ötlete volt, aki azért szorgalmazta egy önálló fesztivál létrehozását, hogy méltóképpen lehessen ünnepelni és népszerűbbé tenni városunk hosszú időre visszanyúló zenei hagyományát.

Az elképzelés támogatókra talált, s ennek köszönhetően idén már a tizennegyedik alkalommal szervezik meg a tamburások jeles eseményét, amelyen eddig közel nyolcvan zenekar vett részt Mohácsról és környékéről, Magyarország más tájegységeiről, valamint Horvátországból és Szerbiából.

A fesztiválnak ezúttal a Deák tér ad otthont.

A rendezvény szombaton délután öt órakor, a fesztiválgála fél héttől kezdődik, ezúttal is lesznek helyi és messzebbről érkező zenekarok.

 


A résztvevő zenekarok:
Négy Haver
Orkestar Glasovi
Mladi Tamburaši
ViGaD együttes
Vujicsics együttes
Ansambl Naša Tajna („Mi titkunk" együttes) 

Ugyancsak ekkor és ugyanitt tartják meg a mohácsi és környékbeli kézművesek vásárát, akik hagyományos, egyedi készítésű termékeket, étkeket, italokat árusítanak.

Kapható lesz sör, bor, frissen sült lepény, sajtok, kenyér, sütemények, lekvárok, szörpök, chilli, levendulás termékek, kerámia, ékszerek, kékfestő, horgolt játékok, virágok, díszek és még sok minden más.

 Képünk archív felvétel, az egyik korábbi fesztiválon készült.

EQM