Erdélyi várak a család őszi kikapcsolódásához

2016. szeptember 26. hétfő 08:30

Erdélyi várak a család őszi kikapcsolódásához

Vadregényes tájak, zöld lombok övezte erődök és méretes kastélyok- Sokan talán nem is gondolnák, hogy Erdélyben milyen sok hasonló látványosság várja a turistákat.

A verőfényes őszi napsütésben érdemes egy-egy hosszú hétvégét tervezni a szomszédos országba, ahol nem csak lenyűgöző tájakkal és természeti adottságokkal találkozhatunk, de páratlan szépségű várak és kastélyok is szép számmal várják a kirándulókat. A program gyakorlatilag korosztálytól függetlenül az egész család számára remek kikapcsolódást biztosít. Az ország történelmi múltja éppen úgy megelevenedik előttünk a várak láttán, mint azok a korok, amikor ezek az erődítmények szolgáltak biztonságos lakóhelyként. A HotelsCombined azt javasolja, hogy érdemes akár több várat is felkeresni egy-egy utazás alkalmával, és a szálláshelyet ennek megfelelően megválasztani. Nézzünk néhány olyan kihagyhatatlan várat, melyek egy része a történelemkönyvekből biztosan ismert, másik fele pedig éppen ismeretlensége miatt varázsolja el az oda látogatókat!

 

Déva vára káprázatos kilátással

Déva várának nevét talán senkinek sem kell bemutatni, ám sokan nem tudják, hogy valóban az egyik legimpozánsabb építményről van szó esetében. A Várhegyen fekvő épület a Maros mentén elhaladó útvonal mellett fekszik, méghozzá egy kúp alakú hegyen. A környék természeti rezervátumként működik, így a természeti látnivalók rajongói számára igazán jó választásnak bizonyul. Az egykoron stratégiai szempontból is fontos szereppel bíró várból páratlan látvány nyílik a környékre.

 

Kolcvár Hunyad megyében

Dombok és fák sűrűjében áll, Szucsény falutól délre egy sziklacsúcson, s napjainkra három szintje maradt meg. Míg déli oldalról egy meredek sziklafal nyújtott védelmet Kolcvár számára, addig a többi oldalon várfalakkal és tornyokkal igyekezték a biztonságot megteremteni. A 15. század után további bástyaszerű építmények is csatlakoztak az erődítményhez, mely napjainkra igazi vadregényes környezetben fekvő látnivalóvá vált.

 

Kőhalom a XIII. századból

A Fogarastól mindössze 41 km-re fekvő Kőhalom egy 120 méter magas vulkáni magaslaton áll, és egykoron a várhegy oldalán kénes és sós gyógyfürdő is hozzá tartozott. A tájból már messziről látható, és jól kiemelkedő épületegyüttes tipikus példája a várépítészetnek.

 

Törcsvár, a híres Drakula-kastély

Az erdélyi várak hallatán sokan azonnal a Drakula-kultuszra gondolnak, mely számos filmes alkotás témájául szolgált már a múltban. Nem véletlen, hogy Erdély egyik legismertebb vára a Törcsvár, mely Brassótól körülbelül 30 kilométerre fekszik. A kiváló állapotban megmaradt várat szép számmal keresik fel a turisták, méghozzá éppen azért, mert Drakula-kastélyként is emlegetik azt . A dombos-hegyvidéki tájjal együtt páratlan látványt nyújt az építmény, és erdélyi utazás alkalmával valóban kihagyhatatlan látnivaló!

 

Vajdahunyad vára, a „várak királya"

Ha rangsorolni kellene Erdély várait látványosság szempontjából, akkor valószínűleg a Vajdahunyad vára vezetné a listát. A gótikus várkastélyra Mikszáth Kálmán nem véletlen használta a „várak királya" kifejezést, hiszen mind méretében, mind megjelenésében és kialakításában igazi mesterműnek számít. A Városligetben megtalálható Vajdahunyad vár megalkotása során is ez szolgált mintául, és a Trónok harca filmek rajongói számára garantáltan kedvenccé válik majd az épületegyüttes, hiszen a sorozat helyszíneit idézi az impozáns vár.

Erdély tehát nem pusztán a kihagyhatatlan természeti értékeinek köszönhetően érdemes a felkeresésre, hanem rengeteg várának apropóján is. A felsorolásban a teljesség igénye nélkül igyekeztünk kiemelni néhány olyan helyszínt, amely garantáltan maradandó emléket nyújt az egész család számára. A gyakran mesébe illő helyszínek régmúlt korokba kalauzolnak el bennünket, és igazi kalandot kínálnak mai rohanó világunkban.