Mohácsot is beveszik az autóversenyzők: georallye-t rendeznek hétvégén a környéken

2016. október 22. szombat 10:18

Mohácsot is beveszik az autóversenyzők: georallye-t rendeznek hétvégén a környéken

„A mohácsi vész" címmel Mohácson és Bólyban rendezi meg 78. és egyben szezonzáró georallye versenyét a Pécsi Georallye Közhasznú Autósport Egyesület. A tájékozódási és ügyességi autóverseny lényege, hogy játékos módon ismertesse meg a résztvevőkkel a környéket és történelmét.

Többeknek bizonyára nem mond sokat a georallye, pedig egy nagyon érdekes műfaja az autósportnak. Bár valóban autókkal kell versenyezni, ne a klasszikus rallye-ra gondoljunk - a különböző szakaszokon ugyanis elsősorban nem a vezetési képességekre van a legnagyobb szükség, hanem a tájékozódásra. Úgy is mondhatjuk, a georallye-ban a navigátor a főszereplő és nem a sofőr. Kettejük csapatmunkája azonban ugyanannyira fontos, mint a rallye-ban.

Így kezdődött

A georally eredete valahová az angliai klubok világába nyúlik vissza, ahol játékos feladványokkal szórakoztatták egymást a háborúban oly jelentőssé és népszerűvé vált kódfejtők. A motorizáció, illetve az autósport fejlődése hozta létre ezt a nagyon izgalmas, de elsősorban "fejben" játszódó versenyágat.

A feladat csupán annyi, hogy a versenyzőknek pontosan azon az útvonalon kell végighaladniuk, amit a rendezők elterveztek. Ez persze túl egyszerű lenne, ezért minden útszakaszt különböző módon igyekeznek megnehezíteni, amiről nyilván a résztvevők nem tudnak előre. Különleges felszerelést nem kapnak, mindössze néhány tájékozódást segítő eszközt használhatnak. A verseny ügyességi részében viszont egyedül a képességeire hagyatkozhat a sofőr: rajzolt pályán, bóják között kell a lehető legjobb idő alatt teljesítenie.

A fő szám ugyanakkor a tájékozódási rész, ami abból áll, hogy a versenyzők idő alatt teljesítik a szervezők által megtervezett etapokat. Az úgynevezett itinert, azaz az útvonal minden részletét és jellemzőjét tartalmazó listát csak indulás előtt egy perccel kapják meg a résztvevők. Mindenki saját elképzelése szerint haladhat végig azon az úton, amit jónak gondol, csakhogy az nem biztos, hogy a helyes út. A hibákért büntetőpontokat adnak a rendezők, sőt, mivel ez nem gyorsasági verseny, így aki korábban érkezik célba, az is hibapontot kap. Ez azért fontos, mert az összesítés után ezek a pontok sokat számíthatnak a végeredmény kialakulásában.

„A mohácsi vész" fantázianevet kapó Mohács-Bóly georallye lesz a Pécsi Georallye Közhasznú Autósport Egyesület idei utolsó versenye. A központ a bólyi Montenuvo Nándor Szakközépiskolai Kollégium lesz, ahol a rallysok megszállhatnak a hétvégé alatt.

A program reggel nyolckor indul a kollégium recepcióján, ahol a nevezés zajlik. A megnyitót követően a GeoLovag etappal indul a küzdelem, ezután a résztvevők Mohács történelmét ismerhetik meg útjukon a Busó, a Csata és a Törökös etapok teljesítésével. Az esti vacsorát követően lesz egy úgynevezett Gyalog galopp levezető etap is, majd egy borkóstoláson át lehet beszélni a szombati élményeket.

A verseny második napján Bólyt térképezik fel a versenyzők. A reggeli után kezdődik a Várvédők fordulatos csatája etap, ezután ügyességi versenyeket kell teljesíteni, majd a Visszavonulás etappal zárul a viadal. A déli órákban már eredményt is hirdetnek, egyúttal az éves bajnokságot is lezárják.

K. A.