Feltartották, ezért feladták a bólyi Zsebe Gáborék az Országos Rallye Bajnokság hétvégi futamát

2017. május 25. csütörtök 19:32

Feltartották, ezért feladták a bólyi Zsebe Gáborék az Országos Rallye Bajnokság hétvégi futamát

A hétvégén rendezett Iseum Rallye-n Baranyát mások mellett a bólyi Zsebe-Tukacs, illetve a pécsi Ranga-Szőke és a Kiss-Patkó páros képviselte. Rangáék a nagyszerű negyedik helyen zártak, míg Zsebe Gáborék feladni kényszerültek a versenyt. 

 

Az Országos Rallye Bajnokság szombathelyi futamán a magyar ralisport történetében egyedülálló módon kvalifikációt tartottak, amely alapján eldöntötték, hogy a szombati gyorsasági szakaszokat a versenyzők hányadik helyről kezdhetik meg. Az Európa-bajnokságon (ERC) ez már bevett gyakorlat a murvás versenyek előtt, hogy a selejtező legjobbja választhat először rajtpozíciót, majd a helyezéseknek megfelelően következnek a többiek. 

Az első tizenöt páros részvételével két gyakorló kör után jött az éles időmérő, ahol az első helyen hármas holtverseny született. Turán Frigyes és Farnadi Ágnes, a pécsi Ranga Péter és Szőke Tamás, illetve Hadik András és Kertész Krisztián is 2:18,8 alatt, tized másodpercre azonos idővel teljesítették a három kilométeres szakaszt.

A bólyi Zsebe Gábor és Tukacs Ákos feladni kényszerült a versenyt. 

- A verseny elején, a második gyorsasági futamon utolértünk egy műszaki hibás autót, akinek a vezetője elfelejtett a visszapillantóba tekinteni, így nem is húzódott félre, hogy meg tudjuk előzni, és jelentősen lelassított minket. Ráadásként, mivel murvás verseny volt, a felverődő kövek gyakorlatilag tönkretették a Skoda Felicia elejét. Vasárnap magunkhoz képest rossz időt mentünk és mivel az autó sem volt jó állapotban, feladni kényszerültünk a versenyt - mondta lapunknak Zsebe Gábor.  

A Skoda Fabiával nyomuló Rangáék ezzel szemben az első gyorsasági szakasz után a negyedik, míg a második után összetett 5. helyen álltak. A harmadik, tíz kilométeres és a negyedik szakasz után már a negyedik helyről várták a folytatást. Az ötödik gyorsaságin aztán felpörögtek az események, többen is műszaki hibával küszködtek vagy épp hibáztak, s Rangáék ezt kihasználva feljöttek az összetett harmadik helyre, amit a hatodik gyorsasági után is tartani tudtak.

A vasárnapi, hetedik szakaszon a másik pécsi pilóta, a korábbi kétszeres magyar bajnok, a Ford Fiestával versenyző Kiss Ferenc is felhívta magára a figyelmet, hiszen harmadik idővel ért célba. Rangáéknak ellenben nem volt szerencséjük, árokba csúsztak, lefulladt a motorjuk, de a versenyt folytatni tudták, bár visszaestek a negyedik helyre. A következő szakaszt az esőzés tette nehézzé, de Rangáék továbbra is nagyon nyomták a gázt, és magabiztosan őrizték a negyedik helyüket.

Az év első murvás versenyének kilencedik gyorsaságiján ismét harmadik helyen ért be a pécsi páros, és bár az utolsó előtti szakaszon kicsit visszaesett a teljesítményük, ez is elegendő volt ahhoz, hogy az előkelő negyedik helyet megtartsák a verseny végéig. Ranga Péter és Szőke Tamás végig stabilan versenyzett, így megérdemelték a sikert, Kiss Ferenc és Patkó Gergely összesítésben tizedik helyen végzett, nagyon látványos versenyzéssel.

Erdélyi Bianka - Fotó: Köbli Károly