A mohácsi Vogyicska Bálint volt idén a labdarúgó NB I. legfiatalabb játékosa

2015. június 05. péntek 07:31

A mohácsi Vogyicska Bálint volt idén a labdarúgó NB I. legfiatalabb játékosa

A mindössze tizenhét éves mohácsi fiú, Vogyicska Bálint a Szombathelyi Haladás ellen debütált az élvonalban az MTK csapatában. 

Vogyicska Bálint Mohácson, Sas Lászlónál kezdett el focizni, azonban tehetségének és szorgalmának köszönhetően hamar felfigyeltek rá. Az MTE-nél eltöltött évek után, tizenegy évesen igazolta le a Kozármisleny, majd két és fél év után, 2011. januárjában az akkor még mindig csak tizenhárom éves Vogyicskáért bejelentkezett az MTK.


- Régóta figyeltek Pestről és tetszett nekik a játékom, így szerződtetett a klub. Nem volt könnyű időszak, hiszen nehéz volt ilyen fiatalon elszakadnom a családomtól, de szerencsére hamar megszoktam a légkört, sikerült beilleszkednem és nagyon megkedveltem az ottani munkát. Igyekeztem napról-napra egyre keményebben dolgozni - mesélt Vogyicska a fővárosba kerülés utáni időszakról.


Másfél év után Bálint elkerült az agárdi Sándor Károly Labdarúgó Akadémiára, ahol jelenleg a harmadik, egyben utolsó évét tölti. Elmondása szerint rengeteget köszönhet az ország egyik legjobb utánpótlás-képző központjának, ahol megtanították neki a sokpasszos focit, a labda nélküli mozgásokat, és sokat fejlesztettek a technikáján is.


Vogyicska az idei szezonban remekül teljesített az MTK U18-as csapatában, így lehetőséget kapott, hogy a felnőttek között is pályára léphessen. Első mérkőzésén a Ligakupa középdöntőjében, a Paks ellen rögtön a kezdőcsapatban kapott helyet, és góllal hálálta meg Garami József bizalmát.


- Nagyon nagy erőt és lökést adott az a mérkőzés ahhoz, hogy még elszántabb legyek. Nagyon boldog voltam, hiszen egyre többször küldtek fel Pestre, a felnőtt csapathoz edzésre. Szerencsére hamar befogadtak a „nagyok", már az elejétől mindenki próbált mindenben segíteni, egyáltalán nem néztek le azért, mert fiatal vagyok. Sok segítséget kapok tőlük a pályán és a pályán kívül egyaránt - fogalmazott Vogyicska Bálint.


Ezt követően a Puskás Akadémia, majd az Újpest elleni mérkőzésen már ott ült a kispadon a bevethető játékosok között. Ekkor ugyan még vártak a beállításával, ám a bajnokság utolsó előtti fordulójában eljött a fiatal focista ideje.


- A Szombathelyi Haladás ellen játszottunk, ahol Józsi bácsi a hetvenhatodik percben pályára küldött. Elképesztően boldog voltam, szinte fel sem tudtam fogni, hogy ilyen rövid idő alatt megtörténhetett ez velem. Igyekeztem élni a lehetőséggel, remélem sikerült, és nem okoztam csalódást a stábnak. Bízom benne, hogy nem ez volt az utolsó alkalom, hogy pályára léphettem az NB I.-ben, de ez nem sikerülhetett volna, ha a családom és a barátnőm nem támogatna teljes mértékben, hiszen rengeteget köszönhetek nekik. De nem szabad nem megemlítenem Sas Laci bácsit, aki megszeretette velem a focit, "Tuki bát", aki lerakta az alapokat, Horváth Egont, aki bízott bennem, és akinél kilenc évesen már az U13-ban játszhattam, Kozármislenyből Jelena Ricsi bácsit és az MTK-ból Szász Feri bácsit, aki „megmondta, hogy hol a helyem" - tette hozzá Vogyicska.


Az NB I. idei utolsó fordulójában a Diósgyőr otthonába látogatott az MTK. A találkozón Vogyicska a kezdőcsapatban szerepelt, és nyolcvanöt percet kapott Garami Józseftől. Bálint végül bronzéremmel zárta a bajnokságot a fővárosi csapattal.

Képünkön kék-fehér színű mezben Vogyicska Bálint. 

Erdélyi Bianka - Fotó: pmfc.hu