Visszatérnek a színpompás szalakóták Baranya megyébe

2017. július 05. szerda 07:08

Visszatérnek a színpompás szalakóták Baranya megyébe

Egyik legszínpompásabb madarunk, a szalakóta fél évszázaddal ezelőtt még rendszeresen fészkelt Baranyában, elsősorban a megye déli részén. A legelők beszántásával, az idős fák, facsoportok kivágásával azonban fokozatosan megszűntek élő- és fészkelőhelyei.

A Magyar Madártani Egyesület (MME) kimutatása szerint 1988-1999 között a fészkelő madárfajok állományfelmérése irányuló program során (községhatáros ponttérképezés) mindössze 6 településen feltételezték költését, de néhány év múlva már hírmondó sem akadt belőlük. A tavaszi és őszi vonulás alkalmával itt-ott még felbukkant egy-egy példány, de sokszor évek teltek el, míg újra gyönyörködhettünk bennük.

Az idén úgy tűnik, megtört a jég, mert a hónap folyamán két helyen is megfigyeltek szalakótákat (Harkány, Szederkény), ami alapján költésük biztosra vehető. Terjeszkedésük a hazai állomány erősödésének jeleként fogható fel, hisz az utóbbi években az alföldi élőhelyeken (Pl. Kiskunság, Hevesi-sík, Csongrád megye) beindított védelmi programoknak köszönhetően nőtt a költő párok száma. Ebben jelentős szerepet játszik a kihelyezett mesterséges fészekodúk mennyisége (kb. 2000 db), mert az állomány nagyobb része már ezekben az odúkban költ.

A megyében az ezredforduló után már próbálkoztak az arra alkalmasnak tartott élőhelyeken a szalakóták megtelepítésével, de a 90 db kihelyezett fészekodú ellenére az erőfeszítések hiábavalónak bizonyultak. Valószínűleg azért nem voltak sikeresek, mert akkor az országos állomány még mélyponton volt. A faj terjeszkedésével viszont nőnek az esélyek, ezért fontolóra veszik, hogy újabb odúk kihelyezésével segítsék a szalakótákat abban, hogy további baranyai élőhelyeket foglaljanak el.

Forrás: MME - Fotó: Tokody Béla