Vége az ősi mesterségnek - dobra verte minden ingatlan vagyonát a Mohácsi Halászati Kft.

2015. október 11. vasárnap 07:06

Vége az ősi mesterségnek - dobra verte minden ingatlan vagyonát a Mohácsi Halászati Kft.

Ahogy a nagyvizek mentén élő embereknek ősidők óta megélhetést jelent a halászat, úgy Mohácson is sokaknak volt ez a mestersége. Koronként változott, hogy hivatalosan kik végezhették a tevékenységet. A városban történetesen 1946-tól zömmel szövetkezeti keretek közt folyt a halászat ami mára kft.-vé alakult, de az év végével megszűnik, miután 2016-tól az összes hazai természetes vízen betiltják a halászatot.

A Mohácsi Halászati Kft. a múlt hónapban eladásra meghirdette valamennyi ingatlan vagyonát: a Kisfaludy utcai irodaépületet, a Szentháromság utcai halboltot, ennek közelében a másik üzlethelyiségét, ami jelenleg virágbolt, a szigeti kompkikötő közelében lévő hajóácsüzemet, a sombereki külterületi tulajdonrészét és a Csele-völgyi halteleltető telepet.

- Az irodaépület már elkelt és van érdeklődő a többi ingatlanra is - informálta hírportálunkat Gulyás Antal, a jelenleg öt halásszal működő kft. vezetője. Megjegyezte, hogy az értékesítésből befolyó összeget a tizennégy fős tagság között az üzletrészük arányában fogják elosztani.

A halászat egy életforma. Szép, de nem könnyű munka, ám aki e hivatásnak hódol, nehezen elképzelhető, hogy váltani tud. Hogy a jelenlegi öt halász mivel keresi a kenyeret januártól, erre egyelőre nincs válasz.

- Arra semmi esélyünk, hogy tógazdaságban helyezkedjünk el, ott már megvannak az emberek. Elképzelhető, hogy egyfajta rekreációs, szelektáló halászatra lehetőség lesz a jövőben is, amit bizonyára majd az határozhat meg, aki a vízkezelői jogot elnyeri. Ha megjelenik a pályázati kiírás és ismertté válnak a feltételek, nem kizárt, hogy pályázunk, bár gyanítom, hogy inkább horgászegyesület nyeri el - mondta Gulyás Antal.

Képünkön: Vida Imre, mikor még halász volt. Jövőre a mohácsi halászatról is úgy beszélhetünk, hogy volt. A felvétel 2012-ben készült.

B. M.