Várják a felajánlásokat: a szemészeten van égető szükség egy műszer megvásárlására

2017. február 19. vasárnap 16:13

Várják a felajánlásokat: a szemészeten van égető szükség egy műszer megvásárlására

A Mohácsi Kórház több mint két évtizeddel ezelőtt hozta létre a Szili László Alapítványt azért, hogy az adományokból beszerzett eszközökkel, műszerekkel minél több ember betegségének felismerését, gyógyítását segíthessék. Ezúttal a szemészetet támogatják a felajánlásoknak köszönhetően egy új, nagyon fontos diagnosztikai eszközzel.  

Az alapítvány által képviselt nemes szándék a lakosságnak, vállalkozóknak és az önkormányzatoknak köszönhetően évről-évre eredményesen teljesül, de természetesen idén is számítanak a dolgozók adójának egy százalékos felajánlására. A cél a szemészeten egy új réslámpa vásárlása. 

- Mohácson évente mintegy ezer szürkehályog műtétet végeznek a szakorvosaink. Az esetszám bizonyítja, hogy a népbetegségnek számító betegség gyógyulását szolgáló szemműtétek tekintetében a hazai kisvárosok kórházai sorában a mohácsi intézmény igen fontos, speciális feladatot lát el - szögezte le dr. Csizmadia Csaba, a kórház főigazgató főorvosa, majd megjegyezte: ahhoz, hogy továbbra is biztosítani tudják a zavartalan betegellátást, egy új réslámpát kívánnak a gyógyítás szolgálatába állítani.

Mint hangsúlyozta, a szemészeti vizsgálatok során a réslámpa az egyik alapvető, nélkülözhetetlen vizsgáló eszköz. A szem alaposabb megítélését, illetve mélyebb rétegeinek vizsgálatát teszi lehetővé. Például a szem elülső egyharmad részének vizsgálatára, az egyes rétegek átlátszóságának, sűrűségének, vastagságának, mélységének, az idegentest helyének pontos meghatározására, a szaruhártya hámsérüléseinek kimutatására, a könnyfilm stabilitásának vizsgálatára, a szemnyomás mérésére zöldhályogos betegeknél, valamint szürkehályog műtétek előtti-, illetve utáni vizsgálatra alkalmazzák a műszert.

A Mohácsi Kórház 2012-es állami fenntartásba vételével helyben ugyan a szemészeti osztály megszűnt, de ezzel párhuzamosan kiemelt jelentőséget kapott a szemészeti szakrendelés mellett az úgynevezett egynapos szemészeti ellátás, azaz, a szürkehályog műtétek végzése. A régiónál is nagyobb körzetből érkező betegek pedig - a főigazgató tájékoztatása szerint - az elővizsgálatokat követően átlag háromhetes várakozási idő után számíthatnak rá, hogy esetükben elvégzik a szükséges szemműtétet.

Köztudott, hogy a régió mintegy 80 ezer lakosa ellátására korábban a CT berendezést is lakossági összefogással állíthatta szolgálatba a kórház. Csak a múlt évben az alapítvány javára felajánlott adók egy százalékából négy milliót meghaladó összegben költöttek a műtőbe, az endoszkópiára és az orr-fül- gégészetre különböző műszerek beszerzésére, valamint a rehabilitációs osztályon eszközfejlesztésre.

Képünkön: dr. Amberger Magdolna szemész főorvos a réslámpával vizsgálja a panaszos szemét.

EQM