Újabb üzem, egy korszerű pékség kezdte meg működését Mohácson az Ipari Parkban

2013. november 28. csütörtök 19:00

Újabb üzem, egy korszerű pékség kezdte meg működését Mohácson az Ipari Parkban

Kereken egy évvel ezelőtt még kukoricatábla volt az Oázis Kertészet szomszédságában, az elmúlt héttől viszont már a friss kenyér illata vetekszik a virágzó növényekével.

- A beruházást valójában 2010. őszén indítottuk, akkor határozott úgy a családi tanács, hogy miután kinőttük a piacot délről határoló pékséget, új telephelyet létesítünk - emlékezik ifj. Szabó László, a Szava Bt. ügyvezetője. Mint harmadik generációs pékmester pontosan tudta, hogy a leendő létesítményben hogyan célszerű az egyes helyiségeket méretben-, térben elhelyezni, de maga a kivitelezés nem a szakterülete. Ám mára alapos ismeretekre tett szert ezen a téren is.

- Rágondolni is fárasztó, hányszor kellett felkeresnem a különböző hatóságokat, a megszámlálhatatlan egyeztetés az építész-, aztán a szakági tervezőkkel, műszaki ellenőrökkel, kivitelezőkkel - mondja, majd hosszabb szünetet tartva megjegyzi: - Azt szeretném hangsúlyozni, hogy a városháza műszaki osztálya dolgozóitól, különösen Bagó Béla osztályvezetőtől nagyon sok segítséget kaptam. Köszönettel tartozok persze sokaknak, akik önzetlenül segítették a beruházást, nem utolsó sorban a feleségemnek. Ő két aprócska gyerekünk gondozását szinte teljesen magára vállalta és kitartóan támogatott. Összevetve mindent, a 2012. novemberi alapozástól számítva kereken egy év alatt, ötven százalékban vissza nem térítendő pályázati támogatással elkészült az új üzem.

- Tehát most már visszaállhat a normális munkamenet, és újra mint pékmester telnek a napjai?

- Már a múlt héten 48 órás folyamatos műszakban az új kemence mellett dolgoztam! Ragaszkodtam a hagyományos sütési módhoz, egy olasz kemencét építtettem be, de felturbózva, például a sütőtérbe a gőzből az eredetinek a kétszeresét juttatom be, így sokkal szebb és jobb a kenyér. A beszabályozáshoz a szerelő is jelen volt, ahol kellett, még igazított a szerkezeten - magyarázza, majd mutatja, hogy az acéllemez csupán a burkolata a kemencének, ami fedi a sok köbméter beton monstrumot. Így a hajdani, falusi házaknál lévő épített kemencékhez hasonló módszerrel történik a sütés.

- Számos bejárata van az üzemnek, ezek egyike kerítéssel is elválasztott területre nyílik.

- Napokon belül az új műhely épületében egy mintaboltot nyitunk, ahol reggel 5 órától este 8-ig a hét minden napján a legfrissebb kenyeret, péksüteményt kínáljuk, de bővítjük is a termékskálánkat különböző szendvicsekkel. A mintaboltnak van utcáról külön bejárata. Kell a készáru kiszállításához, az alapanyagok beszállításához is külön-külön bejárat, azért a sok ajtó. Amúgy a beruházási teendők sem fejeződtek még be, most a piaci telephely korszerűsítése zajlik, ott marad a cukrászüzem három dolgozóval, egyműszakos munkarendben, de a bolt továbbra is a megszokottak szerint tart nyitva, ahol a süteményeken kívül lángost, friss kenyeret változatlanul kínálunk. A mintegy százféle süteményünk sorában igen kedveltek a hagyományos módon készülő kiflink, zsemlénk, a túrós batyu, a lekváros kifli, a búrkifli, a félkész tortalapok, vagy a december 6-tól kapható diós- és mákos bejgli, amiben tényleg dió és mák van.

A Szabó pékségben a számos süteményen kívül kenyérből is igen gazdag a választék. A pécsi, kisnyárádi és a meglévő három mohácsi boltjukban, illetve a termékeiket forgalmazó további üzletekben folyamatosan kapható a fehér mellett házi-, félbarna-, rozsos-, tönkölybúzás-, vagy például rusztikus - ez többmagvas, fűszeres - kenyér. A 25 dolgozót foglalkoztató társaságnál hét tanuló is van, közülük ketten sütőipari munkásnak készülnek, ők Komlón speciális képzésben részesülnek, míg öten Pécsváradon pék- és cukrász szakképesítést szereznek.

A további tervekről is említést tesz Szabó László. Mint mondja, miután a kapacitás már adott, a piac bővítésén dolgozik, Mohács 20-25 kilométeres körzetében tervez újabb üzleteket nyitni. Azért ilyen távolságban, hogy naponta akár több alkalommal friss áruval lehessen ellátni. A dolgozói létszámot szintén gyarapítják, várhatóan már a napokban nyíló mintaboltba jön egy további alkalmazott. De azért arra is készül, hogy a 17 hónapos iker gyermekeikkel, Jázmin Rubinkával és László Gergővel az eddiginél több időt tölt.

Képünkön: Szabó László az új kemence működési elvét magyarázza, miközben a megkelt kenyereket "bevetésre" készíti elő Károlyi Andrásné.

B. M.