Továbbra is nagyon népszerű a szabadkai piac, bár a határon egyre szigorúbb az ellenőrzés

2016. március 24. csütörtök 09:12

Továbbra is nagyon népszerű a szabadkai piac, bár a határon egyre szigorúbb az ellenőrzés

Zavartalanul működik a magyarok közkedvelt vására a szerbiai Szabadkán. A várost ugyan ősszel elözönlötték a migránsok, az árusok és a vásárlók sem zavartatták magukat, így továbbra is nagyon népszerű a piac - a mohácsiak körében is.

A menekültválság sokakat elbizonytalaníthatott abban, hogy átlépje a magyar-szerb határt, miután szeptembertől déli szomszédunkhoz is özönlöttek a migránsok, Szerbia sem úszhatta meg az ezzel járó felfordulást. 

Azóta viszont sok víz lefolyt a Dunán, március 9-től Szerbia is rendkívüli intézkedéseket vezetett be a határátlépőkkel szemben

Nem is olyan ócskaságok pazar áron

Leginkább ruháért és cipőért keresik fel a piacot, mert rengeteg jó anyagú, márkás vagy annak mondott áru várja gazdáját rettentően jó áron. A legkelendőbb termékek közé tartoznak a farmerek, a melegítők, a sportcipők és egyéb lábbelik, valamint a kozmetikai cikkek - a boltihoz képest jellemzően féláron.

[banner]

Az egyre inkább szigorított ellenőrzések dacára még mindig sok magyar utazik el Szabadkára, az ottani piac ugyanis máig vonzza a vendégvásárlókat, többek között Mohácsról is.

Egy mohácsi árus évek óta jár a szerb városba, szerinte nincs észrevehető különbség a vásárban, amióta az illegális bevándorlók Szabadkát is elérték, ők ugyanis messziről elkerülik a piacot.

Szigorúbbak a vámszabályok

Szerbia nem tagja az Uniónak, így az onnan behozott és oda bevitt árukra más, szigorúbb vámszabályok vonatkoznak, mind az áruk mennyiségét, mind az értéküket tekintve. Vámmentesen legfeljebb négy liter bor, egy liter tömény szeszes ital, 6 liter sör, negyven szál cigaretta, 50 gramm dohány hozható-vihető. Egyéb termékek esetében háromszáz euró a vámmentesség határa, vagyis ez vonatkozik például a ruhaneműkre és a műszaki cikkekre. Élelmiszerekből az Unió területére nem hozhatók be könnyen romlandó termékek, például húsok.

- Szerintem a menekültválságot kissé eltúlozza a média. Voltam azóta jó párszor, de menekültet nem lehetett látni sem a piacon, sem a határon. Ugyanannyi az árus, és rengeteg vásárló van - mondta el lapunk érdeklődésre, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a határellenőrzés valóban szigorú.

A Szabadkára látogatóknak érdemes számolniuk azzal, hogy bár odafelé csak okmányellenőrzést követően engedik át az utasokat a határon, visszafelé már a csomagtartót is átnézik, az alapos átvizsgálás pedig akár hosszabb ideig is elhúzódhat, tekintve, hogy minden egyes határátlépőnél ez az eljárás.

Kiss Alexandra