Tömeges halpusztulás Bédán: főképp amúrok, busák nem bírták az időjárás viszontagságait

2017. február 20. hétfő 17:59

Tömeges halpusztulás Bédán: főképp amúrok, busák nem bírták az időjárás viszontagságait

Jellemzően tízkilós amúrok, busák lebegnek Belső-Bédán a víz felszínén, az elpusztult halakról olvasóink értesítették szerkesztőségünket. A víz kezelője, a nemzeti park igazgatósága szerint dacára annak, hogy lékekkel segítették a halakat az oxigénhez jutásban, a nem őshonos fajok számos példánya nem bírta ki a telet. A tetemeket elszállítják. 

Kövesi Sándor, a Duna-Dráva Nemzeti Park dunai területi osztályvezetője lapunk érdeklődésére elmondta, február elején észlelték a tömeges halpusztulást. Az akkor tartott helyszíni szemle során megállapították, hogy főképp amúrok és busák pusztultak el, jellemzően tízkilós példányok. Előbbi fajtából mintegy száz, utóbbiból negyven elhullottat számoltak meg, összsúlyuk így meghaladja az egy tonnát. Mellettük pár darab elpusztult csukát és harcsát is regisztráltak.

A tömeges pusztulásról beszámoló olvasóink szerint mindezt az okozhatta, hogy a víz kezelője nem, vagy csak kevés léket vágott a befagyott víz felületén, ezért a halak nem jutottak elegendő oxigénhez. Megfigyeléseik alapján kitértek arra is, hogy még ezekben a napokban is pusztultak el újabb példányok.

Kövesi Sándor mindezt határozottan cáfolta, szerinte nincs szó folyamatos, újabb halpusztulásról. Leszögezte az is, minden szükséges, ezzel kapcsolatos teendőt elvégeztek a tél során. Hozzátette, nem őshonos, tájidegen fajokról van szó, amelyek nem bírták ki a szokatlanul kemény telet.

Elmondta azt is, a szóban forgó fajták egyedeinek pusztulása nem okoz az ökoszisztémában károsodást.

A szakember hozzátette, amint az időjárás lehetővé teszi, összegyűjtik és elszállítják a tetemeket, a jégviszonyok viszont eddig ezt még megakadályozták.

Képünkön: nem nyújt szép látványt most a víz (olvasói fotó).

 

M. B.