„Sanyi" hét élete: a tacskó járja a mohácsi kocsmákat, s bár néha elütik, bírja a gyűrődést

2016. január 06. szerda 15:50

„Sanyi

Szinte nincs olyan mohácsi, aki ne ismerné a hétéves rövidszőrű tacskót, Sanyit. Napközben az egyik benzinkúton, míg éjjel a belváros különböző szórakozóhelyein bukkan fel. Sanyi imád emberek között lenni, mégis önállóan éli világát. A hányatott sorsú kutyát ugyan néha elütik, de úgy tűnik, neki is hét élete van, akárcsak a macskáknak (bár rejtélyes módon tőlük tart): legutóbb semmi baja nem esett, az autó viszont megsérült.  

A Sanyi névre hallgató tacskó élettörténete kész regény: 6-7 évvel ezelőtt abban a hiszemben vásárolták meg akkori gazdái, hogy egy fajtatiszta kutyával lesznek gazdagabbak. Azonban ahogy nőtt, hamar kiderült, hogy mégsem egészen tacskó, mire fel már nem sokat foglalkoztak vele. Válaszul Sanyi megszökött tőlük.

Rögös út vezetett a benzinkútig

Később rövid időre befogadta egy család, majd az egyik mohácsi vállalkozóhoz került, ahol jól ment a sora, négy évvel ezelőtt azonban a tacskó egyszer csak megjelent az egyik közeli benzinkúton, majd hamarosan visszatérő vendég lett. Kisvártatva a kutyus már reggel hattól délután kettőig a cégnél, majd estig a kúton töltötte idejét.
Sanyi hivatalosan 2012-ben tette át végleges székhelyét a mohácsi benzinkútra, azóta mindennap nyitástól zárásig ott is tartózkodik, majd miután bezár a töltőállomás, a város felé veszi az irányt és kedvenc szórakozóhelyein tölti az éjszakát.

Különös ismertetőjele, hogy furcsán kifelé áll az egyik lába, valószínűsíthető, hogy valamilyen baleset érte, ám ennek pontos okáról jelenleg senki nem tud semmit, az tény azonban, hogy amikor legutóbb elütötte egy autó neki semmi baja nem lett, míg a jármű könnyebben sérült.

Imád emberek között lenni

Sanyi talán legjellemzőbb tulajdonsága, az, hogy imádja az embereket, nem az élelem az, ami vonzza a városba, hanem az emberek közelsége. Persze ezt mindenki más is érzi, hiszen alig találkozni olyan mohácsival, aki ne kedvelné.

Persze Sanyi imádja a hasát is, kedvence a májkrém, a rántott sajt, a hal és a házi készítésű ételek. Érdekes módon a macskáktól nagyon fél, de rókával már több alkalommal is kergetőzött. A rendőröket viszont mindig megugatja, sokszor meg is kergeti.

A közösségi oldalon is aktív

Sanyinak nyolc hónapja már saját profilja van a legnépszerűbb közösségi oldalon, ahol már csaknem ezer követője van. A rajongók folyamatosan jutalomfalatokat, tápot, gyógyszereket, ruhákat küldenek a tacskónak, és amikor egy hosszabbra sikerült éjszaka után nem kerül elő a kutyus, itt összefogással egyszerűen és gyorsan megtalálják.

Gyorsabban, magasabbra

A hétéves Sanyi több mindenben is tehetséges, például jellemző rá, hogy nagyon magasra tud ugrani, egyik éjszaka például, bár elsőre nem sikerült, másodjára már simán beugrott egy ház ablakán. Nem csak a magasugrás, a futás is nagyon jól megy neki, 40 kilométeres sebességgel száguldozik, bárhol, bármilyen időben. Ráadásul ezt öt kilométeren keresztül is teljesíti, vagyis gyakorlatilag lehetetlen lerázni.

Erdélyi Bianka