Néhány hét múlva kezdődik a mohácsi piac átépítése, jövő nyárra készül el az új létesítmény

2018. április 06. péntek 13:50

Néhány hét múlva kezdődik a mohácsi piac átépítése, jövő nyárra készül el az új létesítmény

Befejeződtek a piac átépítésének előkészületei, a félmilliárd forintba kerülő beruházás néhány hét múlva, május első napjaiban kezdődik. A munkálatok jövő nyári befejezéséig az árusokat a Városház utcában helyezik el.  

Parkoló a tetőn, fedett árushelyek, mosható térburkolat, raktárak, hűtőkamrák - ilyen lesz az új mohácsi piac.

A csarnokot és a hozzá tartozó egyéb építményeket az 1970-es években alakították ki, azóta csupán kisebb, a működés elégséges feltételeihez nélkülözhetetlen javítási és karbantartási munkákra került sor. Kopott elárusítóhelyek, töredezett beton és hiányos, időjárástól megtépázott, elöregedett plexi előtetők tengere fogadja a vásárlókat.

Mindennek azonban hamarosan vége, a város ugyanis félmilliárd forint, vissza nem térítendő támogatást nyert el a beruházás megvalósítására. A kivitelezés előkészítése lezárult, beszerezte a szükséges engedélyeket és hatósági jóváhagyásokat az önkormányzat beszerezte, így minden akadály elhárult az elől, hogy a közbeszerzési eljárás lezárásaként aláírják a vállalkozási szerződést a kivitelező.

Költöznek az árusok

A kivitelezési munkálatok május első napjaiban megkezdődnek és várhatóan 2019. június 30-án fejeződnek be. Ebben az időszakban sem kell azonban lemondaniuk a mohácsiaknak a piacra járásról (és az eladóknak sem az árusítás lehetőségéről). A kistermelők és az árusítók részére ideiglenes helyszínként a Városház utcát jelölte ki az önkormányzat, a piacon jelenleg működő boltokat pedig a Városház utca felöli bejáraton, a munkaterülettől elzárt közlekedőfolyosók segítségével lehet majd elérni.

A jelenlegi létesítményt teljes egészében elbontják. Vasbetonból készülő födémszerkezetet húznak a piacnak helyet adó tér fölé, a tetőn pedig parkolókat alakítanak ki - ezzel egyszersmind megoldódnának a parkolási gondok is.

A Jókai utca felől fűthető, így télen csúszásmentes rámpa vezet majd a parkolókhoz, amelyeket árnyékolókkal védenek az időjárás viszontagságaitól. A parkoló-szint felett napelemeket helyeznek el kerülnek elhelyezésre, valamint két darab, elektromos autók töltésére alkalmas állomást is kialakítanak.

A rámpától északra a piac működéséhez szükséges helyiségek, illetve zöldterületek, zöldtetők kapnak helyet, az árustér körbejárhatóságát pedig utcabútorok elhelyezésével biztosítják. A Piackapu üzletsorát a fejlesztés nem érinti, viszont elbontják a Jókai utcai bejárat melletti ingatlant, a volt csibeboltot, valamint a terület közepén lévő épületet is.

M. B.