Mohácson néhány perc alatt megérkezik a mentő, de például Dunaszekcsőn sokat kell rá várni

2014. október 26. vasárnap 16:45

Mohácson néhány perc alatt megérkezik a mentő, de például Dunaszekcsőn sokat kell rá várni

A geoinformatikával foglalkozó Esri Magyarország most elkészített térképes alkalmazásával bárki megnézheti, hány perc alatt ér ki lakóhelyére a mentő. Mohácson erre elegendő néhány perc, a környékbeli falvak jelentős részébe is megérkezik negyedórán belül, de például Dunaszekcsőre és Bólyba nem.  

 

Baj esetén minden perc számít, így egyáltalán nem mindegy, hova, hány perc alatt érkezik meg a mentő. Erre nézve nincs se hazai, se nemzetközi követelmény, az általános elvárás, hogy a lehető legkorábban érjenek a helyszínre. 

Az Országos Mentőszolgálat saját maga által alkalmazott normarendszere a negyed órán belüli érkezést veszi alapul: a segélyhívások után tizenöt percen belül az esetek 78 százalékában megérkeznek.

A geoinformatikával foglalkozó Esri Magyarország most elkészült alkalmazásával bárki megnézheti (www.esri.hu), hogy lakóhelyén mennyi időn belül számíthat segítségre.

A térkép elkészítéséhez a mentőállomások helyét, egy, a közlekedési szabályokat is tartalmazó digitális utcatérképet is felhasználtak. A 3-15 perc közötti időt a térkép színekkel jelöli, minél pirosabb az eredmény, annál tovább tart a mentő útja.

Dolgoznak a megoldáson

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a mentőszolgálat tavaly elkezdte az ország nagy részének lefedéséhez kapcsolódó fejlesztéseket, hogy legalább az ország kilencven százalékán joggal reménykedjenek az ott élők abban, hogy 15 perc alatt odaér hozzájuk a segítség. A következő években e szerint 178 új mentőautót és 20 új, valamint 60 felújított mentőállomást adnak át, közülük többet Baranyában.

Az adatbázist böngészve kiderül, hogy Baranyában többek között Bólyban és Villányban is negyed óránál többet kell várakozni a mentő megérkezésére.

Városunkban működik mentőállomás, így Mohácson néhány, három-hét percen belül mindenhova eljuthat a segítség. A szigeten, Homorúdon és Sárháton is negyed órán belül marad a várakozási idő.

A Mohács környéki települések többségében szintén tartani tudják ezt a szintet, Lánycsókra például hat, Sátorhelyre tizenkét perc alatt érkezik meg a mentőautó.

Sajnos azonban a helyzet nem mindenütt ilyen kedvező, más települések mellett Himesházán, Dunaszekcsőn, Szűrben és Szederkényben is negyed óránál többet kell várakozni a segítségre.

B. M.