Mohács öt intézménnyel is pályázna a fotovoltaikus rendszerre

2014. május 28. szerda 17:18

Mohács öt intézménnyel is pályázna a fotovoltaikus rendszerre

Az Új Széchenyi Terv keretén belül az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával pályázatot hirdettek az energiahatékonyság és az energiatakarékosság fokozására. Amint az a mohácsi képviselő-testület legutóbbi ülésén elhangzott, a város öt intézménnyel is pályázna úgynevezett fotovoltaikus rendszer kialakítására.

- A fotovoltaikus rendszerek lényege, hogy napenergiából villamos energiát állítanak elő - magyarázta a tanácskozáson a talán még szokatlan kifejezést Szekó József polgármester.

A városvezető az előnyök között említette, hogy a rendszer működtetésével nagymértékben csökkenthető a fizetendő áramköltség, az elszámoláskor ugyanis levonásra kerül a megtermelt energia értéke a szolgáltatótól vásárolt energia árából.

- Elsősorban a nagyobb mennyiségű villamos energiát fogyasztó intézményeinkben tervezünk ilyen egységeket elhelyezni, tehát az uszodában, a sportcsarnokban, az Ifjúsági Centrumban, a szociális otthonban, valamint az inkubátorházban - közölte Szekó József.

Mohács első embere hozzátette: nem lehet olyan illúziónk, hogy mindegyik pályázat nyerni fog, mert a keretösszeg erősen behatárolt, de már két-három sikeres program is elegendő okot adna az örömre.

Egy-egy ilyen projekt beruházási költsége ötvenmillió forint, melynek nyolcvanöt százaléka a támogatás, az önerő mértéke így fejlesztésenként hét és fél millió forintot tenne ki - mondta el a számokról Mohács polgármestere a május 28-i képviselő-testületi ülésen.

Képünkön: sikeres pályázat esetén a mohácsi uszodában is fotovoltaikus rendszer csökkentheti a villamos energiára fordított költségeket. (Fotó: www.mohacs.hu)

Cs. Á.