Maszkot öltött apraja-nagyja - az ovisok és az iskolások műsora nyitotta a busójárást

2017. február 23. csütörtök 15:06

Maszkot öltött apraja-nagyja - az ovisok és az iskolások műsora nyitotta a busójárást

Idén is a „Maszkot ölt apraja-nagyja" című rendezvénnyel kezdődött a busójárás. Amíg az Ifjúsági Centrumban az óvodások és az általános iskolások szerepeltek, a Széchenyi téren megkezdték a máglya előkészítését. 

Idén már nyolcadik alkalommal a mohácsi óvodásoké és iskolásoké volt a főszerep a busójárás első napján, kisfarsang délelőttjén. A zenés-táncos, hagyományőrző rendezvénynek ezúttal is az Ifjúsági Centrum adott otthont, ahol a hónapok óta erre a szereplésre készülő gyerekek mellett önkormányzati képviselők, intézményvezetők, szülők, nagyszülők vettek részt, de jelen volt az Ovi-Foci Alapítvány elnöke, dr. Molnár Andrea és alelnöke, a korábbi válogatott kézilabdázó Tóth Tímea is. Csakúgy mint a korábbi években, idén is meghívást kaptak a pélmonostori testvériskola diákjai és tanárai is.

Az eseményen Kovácsné Bodor Erika alpolgármester Szekó József polgármester nevében hivatalosan is megnyitotta a 2017-es busójárást, amelyről elmondta, hogy remélhetőleg ezúttal is maradandó élményt sikerül szerezni azoknak, akik idelátogatnak, hiszen a szervezők és a busócsoportok a tavalyi télűző karnevál óta ezen munkálkodtak.


A legkisebbek is busóruhát és maszkot öltöttek.
 

A köszöntő beszédek után végre a gyerekek vehették birtokba a színpadot. A vendégeket az Eötvös és a Rókus Óvoda óvodásai, valamint a Széchenyi István Általános Iskola diákjai szórakoztatták hagyományőrző műsorukkal. Versekkel, mondókákkal, dalokkal, táncokkal elevenítették meg a régi, nemzetiségi farsangi szokásokat, a nagyobbak pedig egy színpadi előadással idézték fel a busójárás legendáját.

A műsort követően kihirdették a busómaszk díszítő verseny és a busójárásra meghirdetett óvodás rajzpályázat eredményét. A kreatív gyerekek oklevelet, emléklapot és apró ajándékot kaptak munkájuk díjazásaként.

A szereplés után a gyerekek és a szüleik népi kismesterségek eszközeit is kipróbálhatták az Ifjúsági Centrum aulájában.

A rendezvény ideje alatt a Széchenyi téren már megkezdődött a máglya építése. A forgalom elől elzárt főtér közepére földet terítettek le, megalapozva a farakás helyét.

 

Eközben a belvárosban már az árusok és vendéglátósok is készülődnek, a Deák téren és a főutcán is egyre több sátor, bódé épül. Idén a busójárás alatt 350 népművész, iparművész, kézműves, vendéglős kínálja majd portékáit a látogatóknak, a Bölcsőde épületétől kezdődően egészen a Duna-partig.

K. A.