Majson gyakorolták az önkéntes mentőcsoportok a vízkár elhárítását

2016. szeptember 24. szombat 07:52

Majson gyakorolták az önkéntes mentőcsoportok a vízkár elhárítását

A mohácsi katasztrófavédelmi kirendeltség képzési tervének megfelelően Majson rendezték meg a MERSA Mohácsi Járási- és a Kölked Települési Önkéntes Mentőcsoportok katasztrófavédelmi továbbképzésével egybekötött riasztási- és vízkár-elhárítási gyakorlatát.

A gyakorlat lényegi eleme volt, hogy a mentőcsoport tagjai továbbra is képesek legyenek megfelelni a nemzeti minősítésük során meghatározott követelményeknek. Mindezek megvalósulása érdekében Oláh Tibor tűzoltó ezredes, a mohácsi katasztrófavédelmi kirendeltség polgári védelmi felügyelője, mint a gyakorlat vezetője több elvárást is megfogalmazott a mentőcsoportokkal kapcsolatban.

Elvárt célként tűzte ki a védelmi képesség szinten tartását, fejlesztését, a riasztási feladatok begyakorlását, ezzel összefüggésben a szükséges adategyeztetések elvégzését, a korábban megszerzett elméleti ismeretek felelevenítését, rendszerezését, valamint az elmúlt időszak kiemelt eseményei során szerzett tapasztalatok közzétételét.

A megfelelőre értékelt gyakorlat során a fenti célok maradéktalanul teljesültek. A mentőcsoportok tagjai, a riasztást követően, az elvárt időn belül megjelentek a megalakítási helyükön, majd a részükre meghatározott vízkár-elhárítási feladatokat is végrehajtották.

A települési és járási mentőcsoportok jelentős szerepet töltenek be hazánk védelmi igazgatási rendszerében, hiszen képesek segítséget nyújtani a hivatásos katasztrófavédelmi szerv részére. Munkájuk főként tömeges segélyhívások, valamint a lokálisan kezelhető veszélyhelyzetek kezelése során nélkülözhetetlen.

 

Forrás: Baranya Megyei Katasztrófavédelem