Kutyainvázió Véménden: az utcákon járkálnak, csirkékre vadásznak és féktelenül szaporodnak

2016. október 06. csütörtök 07:56

Kutyainvázió Véménden: az utcákon járkálnak, csirkékre vadásznak és féktelenül szaporodnak

Ellepték a kutyák Véméndet: szabadon járkálnak a központban, a boltnál vagy éppen az általános iskolánál rendszeresen látni őket csoportokban is. A helyiek már többször is jelezték az önkormányzatnak, hogy a helyzet tarthatatlan, a falu vezetése azonban hiába próbál intézkedni. Sőt, súlyos, életveszélyes fenyegetéseket kapnak a felháborodott és türelmetlen lakosoktól. 

A kutyák uralják az egyébként békésnek mondható Véméndet, ahol a négylábúak kedvük szerint járnak-kelnek. Több lakos is a közösségi oldalán számolt be arról, hogy főleg a központban kószálnak az ebek, különösen azokon a helyeken, ahol rendszeresen fordulnak meg a helyiek, például a boltnál, kocsmánál vagy az általános iskolánál.

A véméndiek szerint a probléma forrása az, hogy néhányan nem képesek a házuk táján tartani a kedvencüket, legtöbbjük már rendszeresen elszökik. A felháborodott lakosok a helyi önkormányzatot kérték meg, hogy tegyenek valamit ez ellen. Mint kiderült, a harc már tavaly óta folyik, s nem csak a kutyákkal.

- Tavaly megbíztunk egy embert a kutyák begyűjtésére, aki különböző fenyegetéseket kapott. A probléma az, hogy a kutyák többször leellenek, a gazda pedig egy idő után nem tud mit csinálni velük - vázolta fel a problémát Barta Erzsébet, a község polgármestere. Mint mondta, volt olyan, hogy tíz felszólító levelet küldtek egy illetőnek, de nem lett következménye.

- Most ott tartunk, hogy megint ki kell hívni a sintért, azért, mert van pár felelőtlen gazda, aki nem chipelteti be a kutyát, aztán le is tagadja, hogy az övé, pedig van róla bizonyíték - mondta.

Hangsúlyozta, arra, hogy az önkormányzat állja a a kutyák elszállításával felmerülő költségeket, adót kellene kivetni az összes lakosra, így azokra is, akik felelősségteljesen tartják állataikat. Azt is elárulta, hogy ő maga is kutyabarát, öt négylábút tart otthon, mindegyikben van chip és nem rohangálnak az utcán. Akiknek mégis elkószálnak a kedvencei, szerinte nem is szabadságra vágynak, hanem eledelre.

- A kutyák éheznek. Elég sok helyen több tyúkot, kakast is elpusztítottak, ezért gondoltunk arra is, hogy az állatvédőket is kihívjuk. De lényegében így is úgy is az önkormányzat költségére megy minden.

A polgármester nem tagadta, hogy meglehetősen nehéz helyzetben vannak, mert bár próbálnak tenni a falu békéjéért, sokan mégis a község vezetőit hibáztatják, amiért még mindig nem oldották meg a helyzetet. Elmondta, hogy az önkormányzatnál többen is súlyos fenyegetéseket kaptak emiatt. Szerencsére azonban nem harcias jószágok kóborolnak a faluban, legalábbis eddig nem történt támadás.

- Nem tudok ilyenről, hogy bárkit bántottak volna, vagy agresszívek lettek volna. Olyan előfordulhatott, hogy a kutyák egymással verekedtek, de emberre még nem támadtak - állította Barta Erzsébet.

Úgy tűnik Véménd egyelőre még hadilábon áll a szabad akaratú kutyákkal, ám a szóbeszéddel ellentétben az önkormányzat igyekszik a megfelelő intézkedésekkel orvosolni a problémát. Ha nem a sintér, hát majd az állatvédők mentik meg a falut - vagy inkább a kutyákat.

Képünk illusztráció.

K. A.