Kapás van! A halászat leállítása óta gyakrabban akadnak horogra a halak Mohácsnál

2016. szeptember 08. csütörtök 17:13

Kapás van! A halászat leállítása óta gyakrabban akadnak horogra a halak Mohácsnál

Gyakorlatilag „üresen" kapták meg a horgászok a halászoktól a Mohács-környéki természetes vizeket - nyilatkozta hírportálunknak Gratzner József. Az egyik helyi horgász egyesület elnöke úgy tapasztalja, növekedett a kifogott halak mennyisége és a fajták változatossága is. 

Az idén életbe lépett előírás értelmében a Dunán is tilos a halászat. A mesterséggel foglalkozóak természetesen nagyon nem örülnek az előírásoknak, a horgászok azonban jól jártak.

- A korábbiakhoz képest sokkal változatosabb a fogott halak összetétele, a mennyiség pedig nőtt. A jelentős változásokhoz azonban idő kell, a halászok ugyanis az utolsó évben szinte mindent kiszedtek a Dunából, amit csak lehetett. Majdnem üresen kaptuk vissza a természetes vizeket - fogalmazott Gratzner József, a Mohácsi Dolgozók Horgász Egyesületének elnöke.

A pecások száma - mint megtudtuk - a kedvező változások ellenére egyelőre lényegében nem változott. Ez elsősorban a megemelkedett díjak számlájára írható, aki ugyanis valamennyi,Mohácshoz közeli természetes vízen horgászni szeretne, több tízezer forinttal többet kell, hogy fizessen. A szakemberek egyébként úgy számolnak, ahogy tovább emelkedik a kifogható halak száma, úgy növekszik a horgászoké is.

Szakadnak a zsinórok

Gratzner József felidézte, éveken keresztül a Külső-Bédából általában fél kilogrammnál is könnyebb dévérkeszegeket lehetett kiemelni. Az idei nyáron azonban már mintegy nyolc alkalommal másfél kilogrammos példányok is horogra akadtak. A nagyra nőtt pontyok pedig már nem egy pecás felszerelésén fogtak ki.

Az egyesületi vezető úgy látja, nem igazak azok a szóbeszédek, amelyek arról szólnak, hogy a halászati tilalom miatt a mohácsiak nem jutnak hozzá a dunai halhoz, hiszen elérhetőek friss halak a városban. Sőt, szerinte a szabályozással a többség jár jól, ugyanis mintegy háromezer ember foglalkozik horgászattal a városban.

- A halászat leállítása a természetnek is jót tesz, hiszen mi csak a megfelelő méretű halakat vihetjük el, ennek ellenőrzésére megfelelő rendszer működik. Több halőrdolgozik, akik rendszeresen járják a partokat. A vizek környéke nem mellékesen tisztább, rendezettebb is, mint volt, hiszen aki nem tartja rendben a környezetét, elveszíti az engedélyét.


 

Palotás P. - Fotó: MDHE