Jön a víz! Elrendelték az elsőfokú árvízvédelmi készültséget Mohácsnál

2013. június 05. szerda 16:18

Jön a víz! Elrendelték az elsőfokú árvízvédelmi készültséget Mohácsnál

Szerdán délelőtt 11 órakor 699 centit mutatott a vízmérce Mohácson, ezért kora délután elrendelték az elsőfokú árvízvédelmi készültséget. Ez a fokozat különösebb beavatkozást ugyan még nem igényel, de a rohamosan áradó víz miatt a különböző szakhatóságok, a rendvédelmi szervek vezetői, és a Duna menti települések polgármesterei részvételével rendkívüli ülést tartottak szerdán Mohácson annak érdekében, hogy az árvízzel kapcsolatos teendőket összehangolják.

Müllerné dr. Juhos Bernadett, a Mohácsi Védelmi Bizottság elnöke miután az aktuális helyzetet ismertette, a Duna jobb-, illetve bal partján illetékes vízügyi igazgatóságok szakemberei számoltak be egyebek arról, hogy a számításaik szerint Mohácsnál várható 940 centis vízszintet a kiépített védművek biztonsággal állják, viszont a térségben lesznek olyan községek, ahol komoly felkészülést igényel az áradás.

Elsősorban Dunaszekcsőt nevezték meg, ahol a felkészülési munkákat egyébként már hétfőn a homokzsákok töltésével megkezdték Dunaszekcső polgármestere arról informálta a jelenlévőket, hogy a Lánka patak befolyásának eltorlaszolásához a földet helyben termelik ki. Ezt a munkát, továbbá a nyúlgát építését megkezdték, amihez a fóliát, a zsákokat és a homokot megkapták.

A Mohács-szigeti Homorúd polgármestere reményét fejezte ki, hogy gátszakadás nem történik, de megítélése szerint a belvíz komoly gondokat okoz náluk. Ezért bizonyos szinten a lakosság kitelepítésére is felkészülnek, amihez egy hangosbemondóra jelentette be az igényét.

Elmondta továbbá, hogy a szigeti állattartó telepen lévő mintegy ezer szarvasmarha, továbbá egy állatmenhelyről 150-200 kutya kimenekítésére is számítani kell.
Szekó József tájékoztatása szerint a támfal közelében lévő csatornázási munkákat leállították. A csapadékvíz elvezető rendszer tolózárait kedden lezárták. Elmondta, hogy várhatóan a város két pontján a szennyvíz átemeléséhez lesz szükség plusz szivattyúkra. Felhívta a figyelmet a DRV szigeti oldalon lévő kútjainak a felszíni lezárására, továbbá arra, hogy a szennyvízcsatornával nem ellátott ingatlanok szennyvízgyűjtői fedelét mindenütt zárják-, és súlyozzák is le!

Oláh Tibor tűzoltó alezredes, polgári védelmi főfelügyelő olyan fontos technikai tudnivalókat ismertetett, ami a védekezés idején felmerülő költségek megtérülését biztosítja az önkormányzatok részére.

Sólya Gábor a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Mohácsi Kirendeltségének a vezetője kijelölte Dunaszekcső, Bár, Kölked, Újmohács, Homorúd és Mohács településeken a katasztrófavédelem részéről a védekezést segítő személyeket, és bejelentette, hogy amennyiben veszélyhelyzet áll elő, a védekezés irányítását ők veszik át.

Garamvári Gábor rendőrkapitány, illetve Szabó György a vízirendőrőrs parancsnoka arról számolt be, hogy felkészültek úgy vízieszközökkel, mint az állomány tagjainak a vezénylésével segíteni a védekezési munkát.

Képünkön: Helyi Védelmi Bizottság rendkívüli ülése Mohácson.

B. M.