Hogy kerül dunai hal az asztalra, ha betiltják jövőre a halászatot?

2015. augusztus 01. szombat 08:06

Hogy kerül dunai hal az asztalra, ha betiltják jövőre a halászatot?

Nyilván a horgászokat kevésbé zavarja, hogy 2016-tól betiltják a halászatot az összes hazai természetes vízen, így a Dunán is, viszont az ősi mesterség gyakorlóit és a vendéglátósokat, de még a kiskereskedőket is annál inkább. Mohácson jelenleg a halászat öt család megélhetését biztosítja.

- Olyanok alkotják ezeket a szabályokat, akik nem ismerik a Dunát, illetve, nem tudják, hogy miként működik egy halászcsárda - így összegzett hírportálunk megkeresésére Kovács József, a mohácsi kompkikötő szomszédságában működő vendéglő vezetője, amikor arról érdeklődtünk nála, milyen hatása üzletmenetére a halászat betiltása.

A negyvenhét éve vendéglátással foglalkozó férfi azt mondta, vendégeik nem azért jönnek Mohácsra, hogy külföldi eredetű süllőt, vagy afrikai harcsát egyenek. Kovács József hozzátette, szezontól függően, de hetente átlagosan harminc-negyven kiló halat vesznek a Mohácsi Halászati Kft.-től, és egyelőre nem tudja, miként fogják pótolni az így kiesett mennyiséget.

A jelenlegi szabályozás szerint éttermek horgászoktól hivatalosan nem vehetnek halat, és a vendéglátós szerint a szükséges mennyiséget így nem is lehetne folyamatosan biztosítani.

Hozzátette, más beszállítóktól is szereznek be halat, de éttermük legnagyobb vonzerejét természetesen a dunai hal jelenti. Kovács József szerint a probléma nemcsak őt érinti egyedül, hasonló profilú vállalkozást működtető társai mellett elsősorban nyilván a halászok lesznek a korlátozás kárvallottjai.

Maradnak a bemutatók

A Mohácsi Halászati Kft. vezetője a hogyan továbbról annyit mondott, jelenleg a Duna-parti városban öt család megélhetése függ a halászattól, s ha a jövőben szűkülnek a feladatok, az is elképzelhető, hogy munkatársaktól kell megválnia. Azok pedig, akik maradnak, bemutató-halászatokon ismertethetik meg az érdeklődőkkel ezen egyre inkább visszaszoruló mesterség fogásait.

Hírportálunk megkereste a Mohácsi Halászati Kft. vezetőjét, Gulyás Antalt is. A szakember megerősítette a fentieket, ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a halászati tilalom elsősorban a kiskereskedelemben fogja éreztetni negatív hatását. Az éttermek részére eddig elsősorban rablóhalakat, azaz süllőt, harcsát és csukát értékesítettek. 

Egy két évvel ezelőtt bevezetett korlátozás következtében hatvan tonnára vették vissza az általuk kifogható halak mennyiségét, de ezek legnagyobb részét - elmondása szerint - a keszeg és a kárász adják, amelynek fogyasztásához a környékbeliek hozzá vannak szokva, és kifejezetten igénylik is a folyamatos ellátást.

Gulyás Antal arra is számít, hogy a jövőre életbe lépő szabályozás miatt a feketegazdaság erősödni fog.

Képünkön: haltartó bárka Mohácson. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


B. G.