Ha parlagfüve van, most kaszáljon: néhány napig még elkerülhető a büntetés

2018. június 20. szerda 12:04

Ha parlagfüve van, most kaszáljon: néhány napig még elkerülhető a büntetés

Az ingatlan- és földtulajdonosok június végéig kaszálhatják le a parlagfűvel benőtt területüket, azt követően hivatalból elrendelik a kényszerkaszálást, amire Mohácson korábban már volt példa. 

Országszerte emelkedik a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja az elkövetkező napokban, sokfelé elérheti a tüneteket okozó közepes, sőt helyenként a magas szintet is - figyelmeztet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Néhány hét múlva pedig az allergiások „első számú közellensége", a parlagfű is akcióba lép, amellyel szemben a védekezés nemhogy javasolt, hanem egyenesen kötelező is - erre most a mohácsi önkormányzat is felhívja az érintett ingatlantulajdonosok figyelmét.

A szabály egyszerű: amennyiben július elseje után parlagfüves területekre bukkannak valahol, figyelmeztetést követően minden esetben elvégeztetik a tulajdonos költségére a mentesítést, ami mellé milliós bírság is járhat.

Az idevágó helyi rendelet értelmében azonban nem pusztán „kerítésen belül", hanem azon kívül is fel kell venni a harcot a gyomnövénnyel: „a tulajdonos (kezelő, használó, haszonélvező, bérlő) az ingatlan előtti járdaszakasz és az úttest közti szakasz, a járda vagy útszakasz melletti nyílt árok, továbbá tömb- és úszótelken a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésére és körüljárására szolgáló területeket folyamatosan parlagfű- és ürömfű-mentesen köteles tartani."

Több millióba is kerülhet

A közérdekű védekezés elrendelése mellett egyidejűleg növényvédelmi bírságot kell kiszabni, amire Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Szakigazgatási Szerve jogosult. A bírság legkisebb összege 15.000, legmagasabb összege 150 millió Ft. A bírságot és késedelmi kamatot adók módjára kell behajtani, amelyről az adóhivatal gondoskodik.

A parlagfűvel szennyezett területeket a közterület-felügyelet is rendszeresen ellenőrzi, s jelzésük alapján természetesen a szükséges lépéseket is megteszi a városháza.

A korábbi mohácsi tapasztalatok alapján a figyelmeztetést többnyire komolyan veszik az ingatlanok tulajdonosai, és hatására lekaszálják a gyomokat, bár a Kossuth Lajos utcában az egyik háznál például néhány éve is kényszerkaszálást kellett elrendelni.

A június 30-ai dátum szem előtt tartása azért fontos, mert az a szankciómentes, önkéntes jogkövetés lehetőségének határnapja. Utána az ingatlan tulajdonosának, használójának személye ismeretének hiányában is haladéktalanul el kell végezni a közérdekű hatósági védekezést, amire halasztó hatálya még a benyújtott fellebbezésnek sincs.

 

M. B. - Fotó: Dittrich Éva (archív)