Gyülekezeti tag adományából újították fel a református templomok orgonáját

2013. szeptember 09. hétfő 18:26

Gyülekezeti tag adományából újították fel a református templomok orgonáját

A Mohács-Kölked Református Egyházközség mohácsi templomának teljes renoválása a múlt évben fejeződött be. Adventben már a 45 milliós beruházással megújult épületben tartották az istentiszteleteket, de mostanáig nélkülözték az orgonaszót.

Mohácson a déli városrész rehabilitációs programja keretében indult eredetileg a református templom rendbetétele is, ám menet közben derült ki, hogy a tervezettnél lényegesen több munkával, és ennek megfelelően költséggel lehet az 1790-óta szolgáló épületet felújítani.

Teljesen új födémszerkezetet kellett beépíteni, a gerendák zömét kicserélni, s így kerülhetett a tetőre az új lécezet, valamint a szintén új cserép héjazat. Mindezek utána a programot támogató uniós forrás csupán a költségek egyharmadát fedezte, a hiányzó pénzt pedig részben a város, illetve a püspökség segítségével teremtették elő.



A templomfelújítás megkezdésekor a múlt század első felében készült, Angster orgonát is elbontották. A renoválásra váró hangszert hónapokig az Inkubátor Házban tárolhatta térítésmentesen az egyház, majd egy időre ugyancsak szívességből adott neki helyet a Danubia Mohács Zrt. Az ilyen feladatra pályázati támogatás hiányában csak a gyülekezetre támaszkodhatott a mohácsi református egyház.

- Az igen értékes, pneumatikus működésű, kétmanuálos orgonánk felújítását Domina Péter szakember a napokban befejezte. Hálaadó istentisztelet keretében dr. Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke jelenlétében szeptember második felében ünnepélyesen is felavatjuk - tájékoztatta hírportálunkat Wébel Zsolt, a Mohács-Kölked Református Egyházközség tiszteletese.

Egyúttal megjegyezte, az orgona felújítási költségeit a gyülekezet egy tagja finanszírozta. De nem csak a mohácsi, hanem a kölkedi református templom orgonáját is rendbe hozatták, szintén egy gyülekezeti tag adományának köszönhetően ott a hangszer tisztítása, újra hangolása történt meg.


Képünkön: a mohácsi református templom felújított Angster orgonája.

B. M.