Fülesbaglyok: Mohácson csapatostól telepedtek le idén is a télire városlakó madarak

2014. január 06. hétfő 18:10

Fülesbaglyok: Mohácson csapatostól telepedtek le idén is a télire városlakó madarak

A parkolóhelyet kereső autósnak érdemes alapos terepszemlét tartani Mohácson a Mészáros utca fáinál, de ugyanígy a kompra várakozónak, vagy a Selyemgyár környékén megállónak, ugyanis ezeken a részeken mintegy 100 méteres körzetben erdei fülesbaglyok tucatjai gubbasztanak naphosszat a fákon és alaposan kidekorálják az autókat.


- Régtől telelnek az említett városrészen a baglyok, volt év, amikor nyolcvannál is többet számoltam össze. Általában október végétől márciusig maradnak a csapatok, és választják ezt a helyet, mert a városban a házak védelmében kedvezőbb a hőmérséklet - informálta hírportálunkat László Csaba mentős, akinek egyébként természetvédelmi mérnök végzettsége is van.

Mint elmondta, az erdei fülesbaglyok a nevükkel ellentétben nem az erdőben, hanem a ritkásan növő fákon töltik az év nagyobb részét. Tavasszal párokra osztódva hagyják el a Duna Irodaház környékét és a város közelében a dolmányos- és a vetési varjúk, szarkák, egerészölyvek felhagyott fészkét birtokba véve költenek. De arra is volt példa a korábbi évben, hogy az egyik pár a lakótelep épületének negyedik emeletén a balkonládát választott nyári laknak.

A baglyok szürkületkor indulnak vadászatra, látványnak is érdekes, ahogy egy-egy fáról a 20-30-as csapat elhúz általában a város déli része irányába, hogy a szántóföldeken pockokra, egerekre leljen. A szakember megfigyelése szerint 2-5 kilométerre is elrepülnek, hogy élelmet találjanak, ám ha huzamosabb ideig hó takarja a talajt, az énekesmadarak, verebek lesznek az áldozataik.

- A mohácsihoz hasonló téli fülesbagoly telepek a környező községekben is vannak, előszeretettel telepednek le nagyobb létszámban Sátorhelyen, Udvaron, de például a szerbiai Nagykikindán évente akár 4-500 egyedet is számolnak - jegyezte meg László Csaba.

B. M.