Érdemes pályázni: minden eddiginél több pénzhez juthatnak az önkormányzatok

2015. december 05. szombat 21:44

Érdemes pályázni: minden eddiginél több pénzhez juthatnak az önkormányzatok

Minden eddiginél több pályázati forrás áll az értelmes célokat kitűző önkormányzatok rendelkezésére most ahhoz, hogy a fejlesztéseiket megvalósítsák - hangzott el egyebek mellett a Magyar Államkincstárnak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programról (TOP) Mohácson a napokban tartott információs napján.

- Közeledve az év végéhez már bátran kijelenthetem, hogy 2015 az első év, amikor az utolsó eurocentig hazahozzuk Brüsszelből a hazánkat illető valamennyi forrást. Ez a tény bizonyos területeken kapkodó pénzosztást eredményezett, ami a jövőben nem fordulhat elő, ugyanis a 2020-ig felhasználható uniós forrásokra a pályázati kiírások 2017-ig ismertté válnak - jegyezte meg dr. Hargitai János országgyűlési képviselő, Baranya Megye fejlesztéseiért felelős miniszteri biztos az igen nagy számban jelen volt települési elöljárókat tájékoztatva az egyszerűsített és átláthatóbbá tett pályázati lehetőségekről.



Mint hangsúlyozta, a megyeszékhely és a Pécsi Járás településein kívül a Baranya önkormányzatai fejlesztésére 38 milliárd TOP forrás fordítható, majd a pályázatokkal kapcsolatban a megye szerepkörét részletezte. Kitért arra is, hogy a megyében tizenhét pályázat kiírása történik, az első felhívás pedig már decemberben várható, ami a munkanélküliség csökkentését szolgáló foglalkoztatási paktum lesz.

A tanácskozáson a megyeszékhelyre és a Pécsi járásba a decentralizált uniós és kormányzati forrásból jutó 32 milliárdos fejlesztésről szólva dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere a „TOP a pécsi integrált városfejlesztési stratégia tükrében" címmel tartott előadást, míg Szaló Zsófia, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai tervezési és értékesítési főosztályának osztályvezetője a TOP keretében elérhető fejlesztési lehetőségekről szólt.

- Közreműködő szervezetként a feladatunk a TOP források hatékony és szabályszerű felhasználását segítve a támogatást igénylőket, hogy a projekt ötletekből sikeres fejlesztések valósulhassanak meg - mondta Lábadyné Csaba Anikó, a Magyar Államkincstár Baranya Megyei Igazgatóságának vezetője, aki a Kincstár szervezésében tartott információs napon megjelent polgármestereket és jegyzőket részletesen tájékoztatta a pályázatok befogadásától a támogatási szerződéseken át egészen a kifizetésig történő munkamenetben való részvételükről.


Képünkön: Mohácson a Széchenyi Ifjúsági Centrumban a fejlesztési források pályázati feltételeit ismerték meg a települési elöljárók.

B. M.