Elment a Tanár Úr, meghalt Kunovszki István, a Kisfaludy Gimnázium matekzsenije

2016. október 26. szerda 15:49

Elment a Tanár Úr, meghalt Kunovszki István, a Kisfaludy Gimnázium matekzsenije

Életének 56. évében, október 25-én éjszaka meghalt Kunovszki István, vagy, ahogy mindenki szólította, Kuno bá', a Mohácsi Kisfaludy Károly Gimnázium matektanára.

Évekkel ezelőtt daganatot találtak nála, amit az orvosok sikeresen kezeltek, sajnos azonban kiújult a betegsége és az áttétnek köszönhetően Kuno bá' állapota folyamatosan romlott. Az orvosok visszafordíthatatlan állapotról beszéltek, melynek következtében négy nappal 56. születésnapja után, a matekzseni végleg elaludt. Nagyon fog hiányozni Tanár Úr! 

A mohácsi születésű Kunovszki István 1975-ben, a Park Utcai Általános Iskolában végzett, majd a zalaegerszegi Csányi László Közgazdasági Szakközépiskola számítástechnikai ágazatára nyert felvételt, ahol 1979-ben érettségizett. A kötelező sorkatonai szolgálat után Szegeden, 1987-ben matematika-fizika szakon szerzett középiskolai tanári diplomát, április 1-től pedig a Kisfaludy Károly Gimnáziumban tanított.

Kunó bá', ahogy mindenki szólította, háromszor volt osztályfőnök, a diákokkal általában mindig jó kapcsolatot ápolt, különösen jó viszonyban volt az osztályába járó tanulókkal, amit korábbi tanítványa közül sokan meg is erősítettek. A tanár úr mindig nagy figyelmet fordított a matematikában tehetséges gyerekekre. Órán többször is elhangzott a kérdés, hogy az okosak értik-e az új feladatot, amennyiben igen volt a válasz, máris jöhetett a következő példa. Az „okos" diákoknak rendre szakköröket is tartott és folyamatosan versenyre küldte őket, ahol bizony legtöbbször az első három hely valamelyikén végeztek a kitűnően felkészített tanulók. Az évek során több rangos, országos és megyei szintű matematika versenyen találkozhattunk a tanár úr feladataival, 2010-ben lektora volt a szegedi Mozaik Kiadó által kiadott Sokszínű Matematika Feladatgyűjtemény 9-12. tankönyveknek.

2004-ben elhivatott szakmai és emberi munkájáért, illetve a jövő tehetségeinek kibontakoztatásáért elnyerte a Graphisoft Alapítvány, „A magyar matematika oktatásért" díját. 2010-ben az „Ericsson a matematika népszerűsítésért" díjban részesült, majd 2011. augusztus 20-án Mohács Város Köznevelési és Közművelődési Díját vehette át.

Kunovszki István 1986-ban vette feleségül Veres Máriát, aki földrajz-történelem szakos tanárként szintén a Kisfaludyban tanít. Két gyermekük, Péter és István, az egyetem elvégzése után már mindketten dolgoznak.

Erdélyi Bianka - Fotó: mohacsikisfaludy.hu