Egymást csak ritkán, de ellenfeleiket rendre megverik a mohácsi Demenescu-ikrek

2016. április 13. szerda 18:43

Egymást csak ritkán, de ellenfeleiket rendre megverik a mohácsi Demenescu-ikrek

Ma még minden bizonnyal kevesen hallottak Mohácson a Demenescu-ikrekről, Gergőről és Kevinről, ám a tehetséges bokszolók nevét a jövőben biztosan többször is olvashatjuk majd. 

2001. június 24-én, Pécsett született Gergő (egy perces előnnyel) és Kevin, akik jelenleg a Brodarics Téri Általános Iskola nyolcadik osztályába járnak. 11 évesen kezdtek el bokszolni, előtte focizgattak, de komolyabban semmilyen sportág nem vonzotta őket. 19 éves bátyjuk is versenyszerűen bokszolt, ám egy sérülést követően befejezni kényszerült pályafutását.

- A szomszédunkban lakik mostani edzőnk, Timotity Iván nagymamája, akihez sokat jártunk át segíteni, egyszer elhívott minket egy edzésre, lementünk és ott ragadtunk - beszélt a kezdetekről Kevin.

Így látja őket az edzőjük

- Hajtom őket, próbálok kihozni minél többet belőlük, edzenek is elég keményen. Vannak jó eredményeik is, nagyon tehetségesek. Azt, hogy a jövőben mit tudnak elérni, még nem tudom, de különbséget se szívesen teszek kettejük között. Kevin volt tavaly a válogatottnál Tatán edzőtáborba, ahol balszerencséjére eltörött az ujja, ezért nem tudott menni az országosra és az Európa-bajnokságra sem. Idén pedig már korosztályt és súlycsoportot is váltott, így újra fel kell építeni az egészet, ami komoly és szép feladat lesz, de bízom benne, hogy kitartással eléri majd céljait - mondta a fiúk edzője, Timotity Iván.

A fiúk azóta a sportág szerelmesei lettek, diákolimpiákon, országos versenyeken és magyar bajnokságokon számtalan érmet szereztek eddig. Kevin a 60 kg-os súlycsoportban, míg Gergő a 45-48 kg-osok között versenyez. Utóbbinál a fogyasztás is játszik.

- Eléggé megvisel, diétás ételeket kell ennem, illetve amennyi ruhát fel tudok húzni, annyival megyek futni. Előfordulnak extrém esetek is, a legutóbbi versenyemen például egy óra alatt kellett leadnom egy kilót - beszélt Gergő a fogyasztásról.

- Hetente háromszor két órát edzünk, általában tízen vagyunk, ami szerintem pont elég, hiszen nem olyan nagy a terem. Ennek ellenére a körülmények nagyon jók, minden megvan, ami kell. Timotity Iván és Szabó Zsolt a két tréner, nagyon kemények az edzések, futás, bemelegítés, erősítés van az első felében, aztán előkerül a kesztyű is. A végén, ha marad idő, akkor szabad foglalkozás van, ahol mindenki azt fejleszti, amit szeretne.

A fiúk elmondták, év közben is rengeteg versenyen voltak, ám az idény igazán most kezd beindulni, van, hogy hetente mérik össze erejüket az ország legjobbjaival. Korosztályukban háromszor két percig tart egy mérkőzés, ami ugyan kevésnek tűnhet, ám a testvérpár megerősít minket, hogy bizony van, hogy már a második menet végére elfáradnak.



Demenescu Kevin (pirosban) mérkőzése az idei Nemzetközi Busó Kupán, Mohácson

- Sokan úgy hiszik, hogy felhúzzuk a kesztyűt, szétcsapkodunk mindent és ennyi a boksz, de ez nagyon nem így van. Azért is fáradunk el hamar, mert fejben nagyon kell koncentrálni, minden pillanatban figyelni kell az ellenfelet, nézni, hogy mire készül, aztán tizedmásodpercek alatt kell döntéseket hoznunk - mondta Gergő.

Amikor a két fiút erősségeikről kérdezzük, nem magukat, hanem egymást jellemzik. Kiderül, hogy a technika és az állóképesség egyaránt nagyon fontos, Kevin, köszönhetően a hosszú kezeinek, inkább technikásabb, Gergő erőssége a közelharc, nála nagy szerepet játszik a kondi.

Szabadidejüket barátaikkal, Kevin a barátnőjével tölti, középiskolai tanulmányaikat Mohácson, a Radnóti Miklós Szakközépiskolában, hegesztő szakon folytatják majd, így továbbra is lehetőségük lesz mohácsi színekben bokszolni.

Képünkön: Demenescu Gergő edzőjével, Timotity Ivánnal

Erdélyi Bianka