Csaknem háromszázmilliót költenek a Telelőre Szekcsőn

2017. február 21. kedd 08:34

Csaknem háromszázmilliót költenek a Telelőre Szekcsőn

Alacsony vízállás mellett is megfelelő mennyiségű víz kerülhet majd a dunaszekcsői Telelőbe, ha elvégzik a meder kotrását, valamint részben elbontják a mellékágat elzáró kövezést.  

A januárban indult, teljes egészében pályázati forrásból finanszírozott, 272 millióba kerülő projekt keretében a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság egyrészt meg kívánja valósítani a „Telelő" Duna részleges kotrását. Másrészt kialakítanak egy műtárgyat, amely már közepes vízállások idején is lehetővé teszi a holtág vízpótlásának biztosítását, valamint a Duna apadásakor alkalmas a víz holtágban történő visszatartására.

A beavatkozás eredményeként a „Telelő" Duna vízháztartásának javulását várják, beleértve a nagyobb állandó vízmélységet, víztömeget, továbbá a magasabb vízszint tartásának lehetőségét, melynek eredményeként megállnak a sekélyebb területek benövényesedési folyamatai.

A projekt keretében megvalósítják továbbá a Felső-zátonyi mellékág részleges kotrását, a kotort anyag Duna-mederbe történő visszajuttatásával.

Részben elbontják a mellékágat elzáró kövezést, a keresztgát korrekciójának jellegét, mértékét a felmérési eredmények ismeretében határozzák majd meg. A beavatkozás eredményeként a holtág ismét olyan mellékággá fog válni, amelyen a jelentősen alacsonyabb dunai vízállása esetén is átáramlik a folyó vize.

A tervek megvalósításának határideje 2019 nyara.

M. B.